Annons:
Etikettfoder-och-omvårdnad
Läst 10628 ggr
TereseE
2009-08-21 15:14

Klippa klor på jättekanin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här får du tips och råd om kloklippning.

Kaninen klor

Kaninens klor växer väldigt snabbt och våra tamkaniner kan inte slita ner dem själva så som kaniner i det vilda gör. Om man inte klipper sin kanins klor blir de väldigt långa och kan börja skruva sig och växa fel samtidigt som pulpan förflyttas längre ut i klon. Det är väldigt smärtsamt för en kanin att behöva ha för långa klor och därför är det väldigt viktigt att man tar sig tid att sköta om kaninens pedikyr med jämna mellanrum.

Börja träna tidigt

När det gäller kaniner av jätteras är det extra viktigt att man börjar vänja kaninen vid att ligga i famnen och få sina klor ompysslade redan från det att kaninen är liten. Det är väldigt bra om man börjar klippa klorna tidigt och klipper ofta. Om man inte behöver klippa varje gång så kan man ändå pyssla om kaninen och träna på lyft och hålla den i famnen samt pyssla med klorna så det blir en mysig rutin för kaninen innan den blir stor och svår att hantera.

Hur man gör

Med små kaniner brukar man lägga kaninen på rygg i sitt knä och sedan klippa klorna ganska nära pulpan med en klosax för katt eller hund. Man kan göra likadant med en jättekanin, men vissa stora kaniner kan tycka att det är obehagligt och då kan man istället låta kaninen sitta helt vanligt och försiktigt lyfta upp en tass i taget och klippa klorna. Det kan vara bra att ha en person med som hjälper till att hålla kaninen lugn och stilla.

DSCI4383.JPG

Om kaninen är väldigt sprattlig kan man vira in den i en handduk och sedan försiktigt ta ut framtassarna och sedan baktassarna för att klippa. Ett annat tips är att man placerar sin jättekanin mellan benen och sitter på huk över den, det brukar göra kaninen lugn och underlätta kloklippningen.

Tänk på att det är bättre att klippa lite och ofta än att klippa sällan när klorna redan hunnit bli för långa. Det är en träningssak både för dig och din kanin och det blir lättare för er båda ju oftare ni gör det. En tumregel brukar vara att man klipper sin kanins klor varannan månad ungefär eller vid behov. En kanin som är ute i rasthage eller liknande har större möjlighet att själv slita ner sina klor till lagom längd, det gäller särskilt klorna på baktassarna. Men det är ändå väldigt viktigt att kolla sin kanins klor ofta, så man vet att klorna inte blir för långa.

DSCI4791.JPG

Om man klipper i pulpan

Om man klipper i pulpan så gör det väldigt ont på kaninen och den kan sprattla till. Blöder det mycket kan man stoppa blödningen genom att dutta på lite vaselin eller bakpulver precis på klotoppen. Det finns också särskilda salvor och våtservetter att köpa på Apoteket som stoppar blodflödet snabbt.

Få hjälp med kloklippning

Tyvär så finns det många kaninägare som tycker att det är jätteläskigt att klippa klorna och därför låter det vara. Det är absolut inte bra! Om du känner dig osäker och behöver hjälp med kloklippning kan du höra av dig till en kaninvan person, en duktig uppfödare eller gå till veterinären. Det kan kosta en slant, men är absolut mycket bättre än att din kanin plågas av långa klor.

Lycka till med kloklippningen!

Skriven av TereseE

Annons:
TereseE
2009-08-21 15:17
#1

Det fattas bilder till den här artikeln, om du har några bra bilder som passar in här så får du jättegärna pm:a mig. Kommer ta egna bilder nästa gång jag klipper klorna på mina kaniner annars.

annaforsgren
2009-08-21 15:19
#2

I början gick jag med min kanin till djuraffären och klippte klorna för 25kr, och genom att se hur de klipper så har jag lärt mig, och nu klipper jag alltid hemma. Så det är ett bra tips.Skrattande

Mvh Anna :D
Medarbetare på Jättekanin.ifokus

Kloverblomma
2009-08-21 18:06
#3

Är det stor skillnad på klornas storlek på BJ mot tex. en vanlig vädur?

TereseE
2009-08-21 18:47
#4

#3 Större kanin -större och grövre klor. Glad

[BonnieL]
2009-08-21 18:58
#5

Bra och praktisk artikel! ;)

Qepta
2009-12-07 23:16
#6

Skulle va mera bilder i artikeln, annars superbra!

// Mandana & Belgarna
www.Belgarna.blogg.se

Annons:
hareskare
2009-12-20 14:30
#7

Bra skrivet :)

Baralisah
2009-12-20 18:47
#8

Jag tycker det var en jätte bra artikel!

Hälsningar Lisa - medarbetare på Jättekanin iFokus

gickan87
2010-06-02 01:49
#9

Jättebra artikel!

Men en fråga, fungerar det verkligen med en klotång för katter till såpass stora klor?

MVH Erika :)

sarabroqvist
2010-06-02 09:52
#10

bra artikel! Glad

Fridaaaa
2010-07-22 20:54
#11

Bra artikel :) Vår jätte gillar inte att få klorna klippta, men min sambo håller han i famnen och jag klipper :D

Gillar bättre en sån klotång med ett "hål" :D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Friheten
2010-07-26 02:34
#12

Asså finns det några bra tips att följa när man har en kanin som har ganska mörka klor? men ser inte pulpan alls, har hört att man kan klippa precis där pälsen tar slut?  lite svårt att förklara. men tänk er pälsen på tassen, inte pälsen på "tån" innan "nageln"  gah svårt att förklara utan bild  :P men den pälsen runt om och under tassen :)

emms
2010-07-26 13:44
#13

#12 Jag brukar bara klippa en bit på svarta klor. Kanske inte så lätt om man är nybörjare men efterhend lär man sig var pulpan är. Ett tips är att lysa med en stark ficklampa under nageln, rita med en vit krita där pulpan slutar och sedan klippa lite längre ut. Om man råkar klippa i pulpan så doppa klon i lite potatismjöl. Det ska hindra blödningen.

Som tur är har vi bara en av fem kaniner med svarta klor. :)

Emma

Annons:
idamli
2011-08-11 22:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Okej, alltså min Roxy (belgisk jätte) är 16 veckor nu på söndag. När bör han klippas?

Mamma till belgisk jätte ♥
Följ vårat liv: idaMli.blogg.se

Fridaaaa
2011-08-12 09:02
#15

#14 Det ser man :) Man gör det när man ser att dem är förlånga:)

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Upp till toppen
Annons: