Annons:
Etiketthälsa-bet-ende-sjukdomar
Läst 9441 ggr
[Airo]
2011-06-06 20:44

RVHD

Ja, vad är egentligen RVHD (gulsot)? - I denna artikeln kommer ni få reda på vad Gulsot/RVHD är. RVHD (Rabbit Viral Hemorrhagic Disease), även kallad för Gulsot, och ibland till och med för Kaninpest.

**Orsak
**Orsaken till detta viruset är Calicivirus. Detta sprids snabbt från djur till kanin, från utrustningar eller människor. I olika delar av Sverige, mest på dom södra delarna, till och med på Gotland, förekommer detta viruset. De senaste åren har viruset spridit sig längre upp i norr i landet och hunnit komma ända till Mälardalen.

Symptom
Inkubationstiden är väldigt kort, endast någon dag eller två. Sjukdomen är även väldigt smittsam, och har en dödlighet på nästan 100%. Man hinner inte se några symptomer innan kaninen är avliden i buren eller rastgårdshagen, då sjukdomsförloppet är så hastigt. Andningssvårigheter, mag-tarmmotorik, svullen buk, konvulsioner eller näsblödning är de symptomer som ses om djuret inte hunnit avlida.

Blödning från analöppning, könsöppning eller nos är de symptomer som misstänker RVHD om kaninen hittas avliden.

Foto: Fridaakesson

Diagnos
Om RVHD misstänks hos kaninen, kan man lämna in kroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt). Vid misstanke av RVHD är obduktionen kostnadsfri, då det är en sjukdom som förekommer hos vilda kaniner.

Behandling
Ingen specifik behandling finns för RVHD då det är ett virus som orsakas. Man hinner vanligtvis inte ens se symptomen, hinner man upptäcka symptomen innan dödsfallet, är det allra mest humana sättet att så snabbt som möjligt avliva kaninen.

Annons:
[Airo]
2011-06-07 10:56
#1

Ny artikel!

[Sara-]
2011-06-11 16:22
#2

jätte bra! :)

Fridaaaa
2011-06-12 09:42
#3

Ja bra jobbat :D

 Medarbetare: Sällskapskaniner, Support.

Upp till toppen
Annons: