Annons:
Etikettbli-med-jätte
Läst 13477 ggr
Kaninhoppare
11/5/15, 9:13 PM

Att skaffa en jättekanin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kaniner är underbara sällskapsdjur, och är i flera fall ett alldeles perfekt val av husdjur. De är trevliga, personliga små djur och det är inte vidare svårt att falla för deras charm. Ibland kan en kanin av en större ras kännas intressant, och det är främst det jag kommer att gå igenom i denna artikel.

Har jag den tid som krävs? 

Det första man bör fråga sig själv när man börjar fundera på att skaffa kanin är om man har tiden att sköta om sin nye vän. Man hör ofta att kaninen är ett djur som är lätt att sköta om inte kräver särskilt mycket tid. Många väljer därför kaninen som ett alternativ istället för till exempelvis en hund. Sanningen är inte riktigt så enkel, åtminstone inte om man vill sträva efter att ge sin kanin ett hälsosamt och lyckligt liv. 

Kaniner kräver precis som alla andra djur tid, inte bara för att bli människovana och tama. I ett lyckligt kaninliv krävs flera timmars aktivering varje dag, en ren och städad bur, mycket utrymme, vård av klor och päls och daglig kontakt med antingen andra kaniner eller människor. 

Fråga dig själv om du har tiden att spendera flera timmar med din kanin, städa buren eventuellt flera gånger i veckan och se till att kaninen håller sig frisk och kry?

Kaniner kräver tid, helst flera timmar om dagen

Har jag intresset? 

En annan viktig sak att fråga sig själv innan man börjar fundera på kaninköpet är om man verkligen har intresset? Vad är det med kaninen som intresserar dig? 

Kommer du vara redo att klä på dig dina varmaste kläder i mitten av december för att gå ut i snöstormen en mörk kväll, för att ge kaninen mat och aktivering? Kommer du välja att stanna inne och städa din kanins bur den där fredag kvällen när dina kompisar så gärna vill att du följer med ut? 

Om det egentligen är en hamster du vill ha, eller en katt eller en hund, så kanske det är bättre att vänta på dessa djur istället för att köpa en kanin som en nödlösning. Annars blir det lätt en stor besvikelse över att kaninen inte alls var så gosig, tam och intressant som du hade trott. Det är bra om intresset går djupare, och du är säker på att det är en kanin du vill ha. Då kan du garantera din nya vän ett hem för livet! 

Även vintertid måste man vara beredd att sköta sin kanin på bästa sätt.

Har jag ekonomin?

Har du råd med en eller flera kaniner i ditt hem? Det är svårt att säga vad månadskostnaden för en kanin går på, då detta varierar stort beroende på vilket foder man köper, vad man har för inredning åt sin kanin, vart man köper sitt hö osv. Ha i åtanke att en jättekanin äter betydligt mycket mer, samt bajsar mycket mer än en liten kanin gör. Detta innebär att hö och kraftfoder går åt i en mycket större utsträckning, och kraftfoder av fin kvalité kan ofta vara ganska dyrt. Även mer spån och halm förbrukas, då jättarna behöver ordentliga ytor att leva på. Man kan räkna med en ca kostnad på 200-400 kr i månaden, där kraftfoder, hö, spån, halm, grönsaker, försäkring och eventuella nya leksaker är inräknade. 

Viktigt att ha i åtanke är att en kanin snabbt kan insjukna och veterinärkostnaderna kan då bli väldigt höga, väldigt fort. Försäkring eller eget sparande till detta är att rekommendera! 

Kunskap - en viktig del i kaninägandet

Det bästa man kan göra inför ett kaninköp är att läsa på! Läs allt om kaniner du kan komma över, både på internet och i böcker. Kunskap kommer att vara en viktig del i kaninägandet, både som nybörjare och mer erfaren kaninägare. Ju mer du vet om ditt djur, desto bättre liv kan du erbjuda det. 

Var källkritisk med det du läser, och fråga runt bland andra kaninägare med erfarenhet som kan ge dig tips och råd. 

Mycket av informationen du hittar gäller ofta de vanligare raserna, ofta dvärgraser så som dvärgvädurar. Den mesta av informationen gäller även jätteraserna, men det finns en del viktiga punkter som inte riktigt ser likadana ut när det kommer till jättar. 

###

  • Utfodring

En jättekanin har en annan växtkurva än de mindre raserna. De första månaderna i sitt liv växer ungen väldigt fort, och kräver därmed väldigt mycket energi. Man rekommenderar därför ofta att ge ungdjuren ganska mycket kraftfoder, ca 1-3 dl om dagen, beroende på vilken av jätteraserna man väljer. Dock kräver olika individer olika mycket kraftfoder, och för vissa jättar kan det räcka med att endast ge hö och bladgrönt, medan andra behöver fri tillgång på pellets under den första växtfasen.

Då jätten är ca 8 månader gammal börjar tillväxten att ske långsammare, och det är då viktigt att börja trappa ned en del på kraftfodret för att se till att kaninen inte blir överviktig. 

###

  • Utrymme och burmått

Större kaniner kräver ganska självklart större utrymme än små kaniner. De minsta lagliga burmåtten för en kanin över 5 kg är följande; 

Minsta tillåtna ytan; 0,9 kvadratmeter

Minsta yta per djur vid grupphållning: 0,45 kvadratmeter

Minsta yta per avels- hona med kull vid grupphållning: 0,9 kvadratmeter

Minsta mått på kortaste sidan: 0.7 meter

Minsta höjd: 0,7 m

Dessa mått gäller till den 15 Juli 2019, var efter de nya  kommer att träda ikraft. Man har då delat upp det så att kaniner på 4,5-6 kg har sina minimimått, och kaniner över 6 kg har andra. De nya måtten kan du hitta här; Jordbruksverket - mått för hållning av kaniner 

Det är viktigt att komma ihåg att detta är de absolut MINSTA tillåtna måtten. En kaninbur kan aldrig bli för stor! För en jättekanin är det att rekommendera att eventuellt ha denna frigående inomhus, eller ha en stor hägnad ute som helst av allt får vara tillgänglig dygnet runt. 

Alvin lösgående på trädgården

###

  • Rengöring 

Det viktigt att hålla rent ordentligt hos sin kanin, och när du har en kanin av jätteras blir det lätt mycket bajs och kiss som ständigt ska städas bort. Denna punkt gäller självfallet för alla kaniner, men jag finner den viktig att ta med då jättarna både bajsar och kissar mycket mer än de små raserna, och det blir därmed betydligt mer jobb med att göra rent. 

Om du tränar din kanin att bli rumsren kan du göra städningen mycket enklare, genom att se till att denna endast gör sina behov i en låda du placerar på ett lämpligt ställe i buren eller platsen där kaninen vistas. Som toalåda finns det mycket att välja på, till exempel funkar kattlådor bra och man brukar oftast kunna hitta bra lådor på varuhus som bland annat IKEA. Tänk på att lådan gärna får vara ganska stor, så att din jätte får plats utan problem även när den är fullvuxen. 

Lådan placeras med fördel under eventuell höhäck, då kaninen gärna gör sina behov då den äter hö. 

Det finns många sorters material att välja på för toalådan, spån och papperspellets är bara två av dem. 

Lådan behövs tömmas ungefär 1-2 gånger varje eller varannan dag, och hela buren städas ur efter behov, beroende på hur mycket kaninen smutsar ner. 

Val av ras 

Till jättekaninerna räknas raserna Fransk vädur, Tysk Jättescheck och Belgisk jätte. 

Den Franska väduren är den minsta av dessa tre raser och väger i vuxen ålder, enligt standarden minst 5,51 kg. Frassarna, som de kallas, brukar ofta beskrivas som lugna och harmoniska kaniner som tar livet med ro. De är  nyfikna kaniner som ofta har en trevlig personlighet, och har lätt för att bli tama. 

Viltblå fransk vädur

Den tyska jätteschecken är en mycket vacker kanin med sin speciella teckning. Som fullvuxen bör den enligt standarden väga minst 6.01 kg. 

Kaninrasen beskrivs som en trevlig ras med stark personlighet, och temperamentet jämförs ofta med den belgiska jättens.

En tysk jättescheck med blå teckning.

Belgisk jättekanin är den största kaninrasen och vikten ligger oftast mellan 7-9 kg, men kan även hamna runt 10 kg som fullvuxen. Kaninerna är framåt och nyfikna av sig, och är oftast lättlärda och ganska enkla att få tama. 

Viltgul sotad Belgisk jätte

Hitta uppfödare 

Att hitta uppfödare på egen hand kan ibland vara svårt. Därför har vi samlat ett register med alla aktiva uppfödare av jättekaniner! Registret hittar du här: Uppfödarregister 

Om det inte finns en uppfödare nära dig som föder upp den ras du söker, går det ofta att ordna med transport. Mejla uppfödaren och se om ni kan lösa det tillsammans.

Medarbetare på Jättekanin

Annons:
hellomissduh
11/6/15, 8:40 PM
#1

Jättebra artikel! Blev ännu mer sugen på att skaffa en jättekanin nu :)

Kaninhoppare
11/7/15, 9:45 PM
#2

#1 Tack, vad kul att du gillar den! :)

Medarbetare på Jättekanin

Cathérine
1/21/16, 9:31 PM
#3

Tack! Mycket läsvärd artikel :)

Kaninhoppare
1/24/16, 1:57 PM
#4

#3 Tack så mycket! 🙂

Medarbetare på Jättekanin

[MiraForever]
7/31/16, 12:30 PM
#5

Bra artikel!:) Du gjorde mig intresserad av en Fransk Vädur någon gång i livet:)

Dom verkar vara så gosiga🤗 Och snälla.
Fast en fråga🙂 En franskvädur. Hur mycket pellets ska man ge då?

Räcker det med 1 dl morgon och kväll?

Kaninhoppare
7/31/16, 5:02 PM
#6

#5 Tack så mycket! Vad roligt att du fått upp ögonen för frassarna. 🙂

Precis som med alla andra kaniner är det väldigt individuellt hur mycket pellets de kräver för att hålla hullet. Jag skulle ha tippat på ca 1-2 dl per dygn, men vet även personer som inte gett mer än några matskedar och deras frassar har varit jättefina. Man får pröva sig fram och se vad som passar sin kanin bäst helt enkelt! :)

Medarbetare på Jättekanin

Annons:
[MiraForever]
8/1/16, 5:06 PM
#7

Kan man ha en inne bur som står öppen dygnet runt med spån, halm, vattenflaska, matskål och höhäck i? Och sen ha tex någon handduk som man viker ihop och lägger på taket? Samt en kartonghus, höboll, några lådor som sitthyllor, vattenskål, filtar och handukar att krafsa i utanför buren.

[EM L]
1/30/17, 8:04 AM
#8

Bra!

Upp till toppen
Annons: