Avel, genetik och färger

Grundläggande kaningenetik

2010-12-09 21:17 #0 av: annaforsgren

Det finns en mängd olika färger på kaniner, men vad är det egentligen som avgör vilka färger det blir? I den här artikeln kan du läsa om grundläggande genetik.

Det är generna hos kaninen som styr över vilken färg kaninen har när den föds. Dessa gener, eller så kallade färggener består av olika bokstavskombinationer. Genom att vi vet vilka färger olika bokstavskombinationer ger så kan vi använda det i aveln för att få fram de färger vi vill ha.

Järngrå manteltecknad
Järngrå manteltecknad - Bild lånad av Niike

Cellens byggmall , DNA
Alla kroppens anlag finns i cellernas cellkärnor där kromosomer (DNA) finns. Det är DNA't som bestämmer och styr över vilken färg kaninen ska ha, det bestämmer även över kaninens kroppsstorlek, pälslängd, öronställning osv.  Dessa anlag förekommer i dubbel uppsättning då hälften av kaninens gener kommer ifrån modern och hälften från fadern. Bokstavskombinationerna är därför alltid dubbla.

Färggener
Färggenerna som finns i cellens kärna skrivs i dubbla bokstavskombinationer. Den grundläggande bokstavskombinationen är A_B_C_D_G_, denna färg kallas för Viltgrå och är den grundläggande färgen som kaninerna har i det vilda. Efterhand har människan avlat fram flera olika färger och teckningar. Dessa färger har uppstått genom olika mutationer i färganlaget.

Mutationer
En mutation är en genförändring som orsakas av att DNA kedjan blir felavläst när den kopieras för att bilda nya celler. Uppstår en mutation kan det uppstå en ny färg eller teckning, det är detta som man har avlat vidare på för att få fram olika färger på kaniner.

Dominanta och recessiva gener
Dominanta och recessiva gener avgör också vilken färg kaninen får. En dominant gen skrivs med stor bokstav och kräver endast singelupplaga för att synas. En recessiv gen är en svagare gen och skrivs med liten bokstav. För att den recessiva genen ska ge utslag på fenotypen (de som bestämmer den färg vi ser) krävs en dubbelupplag för att den färgen ska synas.

Exempel:
A= Dominant gen
a= Recessiv gen
Aa= "A" är den dominanta genen och kommer därför "vinna" över den recessiva genen och synas.
aa= två recessiva gener bildar par och den färgen blir den som syns.

Understreck "_" använder man sig av då man inte vet om det är en dominant eller en recessiv gen som gömmer sig bakom den dominanta genen. Ex. A_bbC_D_gg = Madgaskar.


Nästa artikel som kommer att handla om bokstävernas betydelse för vilken färg kaninen får :)

Anmäl
2010-12-10 15:58 #1 av: Westham

Underbart informativt :) bra skrivet.

MVH John
____________________________________

Min kaninsida på facebook <--

Sajtvärd http://hermelinkanin.ifokus.se

Uppfödare av Lejonhuvad kanin Blå och Madagaskar


Anmäl
2010-12-12 20:11 #2 av: annaforsgren

#1 Tack :)

Anmäl
2010-12-15 00:37 #3 av: Tarja

Suverän artikel Anna! Du är himla duktig på att skriva och uttrycka dig så man förstår :)

Anmäl
2010-12-15 14:20 #4 av: [Kaninlycka]

Jag älskar kaniner och allt som hör kaninlivet till. Men färggenetiken är nog det enda som jag inte orkar sätta mig in i... Oskyldig

Anmäl
2010-12-16 20:54 #5 av: annaforsgren

:D

#4 Ja det kan vara väldigt klurigt, speciellt i början, då förstår man ingenting av alla konstiga bokstäver och krumelurer :D. Fast sen när man lär sig systemet hur man räknar ut färger så blir det ganska lätt.

Anmäl
2010-12-16 22:24 #6 av: hjartelyckanskaniner

Säger som innan, superbra!:)

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

Anmäl
2010-12-16 23:09 #7 av: Brumelisa

Intressant :)

Anmäl
2010-12-16 23:56 #8 av: [Kaninlycka]

#5 Fast då jag har noll intresse för avel är även intresset för färggentiken noll. Glad

Anmäl
2010-12-17 21:15 #9 av: annaforsgren

#8 Ah:) förstår det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.