Intervjuer

Månadens uppfödare - April

2010-03-15 13:05 #0 av: DEMNJA

Christina på Brantas gård blev månadens uppfödare April. Här kan du läsa mer om henne och hennes uppfödning. Alla bilder som visas i artikeln tillhör henne.

Namn: Christina Almén
Ålder: snart 28 år
Bor: Väröbacka, 6 mil söder om Göteborg
Föder upp: Tysk Jättescheck i färgen svart/vitt

2.jpg

Vad heter din kaningård och varför valde du det namnet?
Brantas Gård, gårdsnamnet på den gård vi bor på, och även när vi kommer bygga nytt tillhör det samma fastighet.

Hur länge har du haft uppfödningen?
Jag köpte in mina första djur på LU i borås 2007. En hona från Östen och hane från Affe Hedlund, sen har det bara flutit på.

Vad fick dig att börja med kaniner och uppfödning?
När jag var liten så hade jag och mina bröder dvärg-zoo kaniner, men efter att ha sett en tysk jättescheck när jag läste till trädgårdsmästare så blev jag helt klart fast. Stora lunga resliga vacka djur som verkligen drog blicken åt sig.

1.jpg

Vilken typ av uppfödning har du?
Avel för utställning och för att nå upp till mina personliga mål i avelsarbetet.

Vad är ditt mål med uppfödningen?
Första målet var att få fram en bra grundteckning på djuret, med bra öronavgränsning, fina ögonringar och väl avgränsade kindfläckar, samt en bred och genomgående ål. Detta målet är nu nått och nu har arbetet med kropptecknigen påbörjats. Att alltid ha lugna och trevliga djur är en självklarhet, därför är detta inget som finns med i min avelsplan.

Hur många kaniner har du och vad används de till?
För tillfället har jag 7 honor i avel, 2 pensionärer samt 4 hanar. Jag har linjer från olika svenska uppfödare, men även från Holland, Norge, Tyskland och Estland. De används främst till avel, men vi har många kompisar med barn som kommer och hälsar på, och då figurerar dem som nallebjörnar och åker bobby-car.

Hur har det gått för dig och dina djur inom utställningar?
Mina egna mål har kommit före utställningsmålen, och därför har mitt högsta bedömda djur fått 95p. Jag har en del djur på 94-94,5 men kommer i år att ställa ut relativt många djur och hoppas på bra poänger. Då mina mål hela tiden närmar sig den perfekta schecken- även om hon aldrig kommer att födas helt perfekt.

Hur ser din kaningård ut och hur sköts dina djur varje dag?
Jag har idag 2 stall med djur i, samt stora uteburar.

7.JPG

Men vi kommer att till hösten flytta till ett nytt hus och därmed bygga ett helt nytt kaninstall, där finns många planer på hur vi ska göra det lättskött, praktiskt ochg snyggt. Vi kommer att besöka många kaningårdar under året i mina nya förening- Alingsåsortens KAF och få tips och ideér.

Eftersom jag i dagläget har 20 meter till stallet så kontrollerar jag mina djur 2-3 gånger /dag och fodrar på kvällarna. Eftersom jag har stora djur så krävs det mockning minst 1gång i veckan och därför har jag gått ner i arbetstid till 80% för att hinna med mina stora djur.

5.JPG

mindre.jpg

Vad tycker du är roligast med kaninerna?
Att de har sin egna personlighet, de är snälla och lugna att hantera. Det finns inget mer rogivande än att efter att ha mockat alla burar, fodrat och fyllt på hö och vatten sätta sig ner och bara njuta av att kaninerna sitter och myser. Jag tycker att det är mkt rogivande att arbeta med mina kaniner, även om man vissa dagar känner att de är för många. Mitt nästa projekt är att åka till tyskland till Hans-Henrich Müller och köpa in ett par nya honor till mitt stall.

8.JPG

 

Hemsida: http://www.brantas.se/

Vill tacka dig Christina för att du ville vara med och ställde upp på intervjun. Tack också för att vi fick visa dina fina bilder på dina vackra djur!

Vi på jättekanin.ifokus önskar dig stort lycka till med din uppfödning och dina avelsmål!

 

 

Anmäl
2010-04-09 02:02 #7 av: Baralisah

Jätte roligt att du intervjuade Christina! Hennes djur är väldigt vackra!

Anmäl
2010-04-09 12:57 #8 av: [BonnieL]

Jättefin artikel Anna! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.