Intervjuer

Månadens uppfödare - Februari

2010-02-05 18:48 #0 av: [BonnieL]

Helena, som har Tazzlandets kaninuppfödning blev Månadens uppfödare februari. Här kan du läsa mer om henne och hennes djur.

Namn: Helena Gustafsson
Ålder: 45
Bor i del av landet: Dalarna
Föder upp: Fransk Vädur

Namn på kaningården: Tazzlandet heter kaningården och är registrerad kaningård nr 82. Uppfödarnummer C64. Jaa du, varför valde jag det namnet...? Jag fick ju lov att hitta på nånting..... =)

Hur länge har du haft uppfödning? Jag köpte mina första kaniner på gamla dar 2003 och fick mina första kullar 2004. Det var då Gotlandskaniner. Mina första frassar skaffade jag -04 och första kullarna kom året därpå.

un.JPG
Foto: Helena Gustafsson

Vad fick dig att börja med kaniner och uppfödning? Från början skulle jag bara ha en kanin för skoj skull i stallet hos hästarna, men det blev snabbt fler. Att det blev frassar var självklart eftersom jag alltid varit förtjust i dem.

Vilken typ av uppfödning har du? I första hand föder jag upp till utställning för egen del, men de jag säljer går mest till kel.

Tazzlandets_Oreo.jpg
Foto: Helena Gustafsson

Hur har det gått för dig inom utställningar och andra karriärer? Utställningsmässigt går det hyffsat med tanke på att det inte är så himla enkelt att ställa frassar. Det är ganska svårt att få bra poäng på dem, men jag har ganska många pokaler i hyllorna, så jag är rätt nöjd.

Vad är ditt mål med din uppfödning? Mitt mål har hela tiden varit att försöka få fram bra viltgula frassar. Nu har jag förälskat mej i en ny färg, viltblå, som kommer att vara en ny utmaning för framtiden.

Kaniner_050.JPG
Foto: Helena Gustafsson.

Hur ser din kaningård ut och hur sköts dina djur varje dag? Kaningården består av 20 st fack för frassar och 6 st fack till övriga kaniner. Honornas fack är 180x100 cm och hanarnas 150x100. Gotlandsburarna är 120-170x80-90 cm.

 

Vintertid får kaninerna vatten morgon och kväll, men under sommaren använder jag vattenautomater eftersom frassarna dricker otroligt mycket vatten när det är varmt. De har alltid fri tillgång till hösilage och kraftfoder får de på kvällen.

 

Jag brukar alltid släppa ut någon kanin så fort jag är i kaningården, de älskar att skutta fritt och hitta på bus och det är så mysigt med en kanin som skuttar runt fötterna och tigger att bli klappad. Tyvärr kan man ju bara släppa ut en kanin i taget, men jag brukar se till att de får turas om så alla får ut och skutta en stund då och då.

Kaniner_052.JPG
En liten del av Helenas kaningård.

Hur många kaniner har du och vad används de till? Just nu finns det 11 st frassar som används i aveln. Fyra av dem är dessutom i utställningsskick, men det viktigaste med kaninerna är att de ska vara lugna, snälla och gossiga, för det är ju egentligen därför jag har kaninerna.

Förutom frassarna finns det två avelspar Gotlandskaniner och en gammal dvärgvädur och en ung belgisk jätte som båda är maskotar i kaningården.


Vad tycker du är roligast med kaninerna? Det allra roligaste är när man bara får vara ute hos kaninerna och pyssla och gosa med dem, mocka och stöka med allt övrigt runt omkring. Bygga burar är nästan lika roligt som att pyssla med kaninerna...=) Utställningarna är egentligen inte så himla viktigt för min del utan det är själva vardagspysslet som är det bästa. Man blir så lugn och glad av att vara hos kaninerna!


p.JPG
Foto: Helena Gustafsson

Ett jättestort tack till Helena som blev månadens uppfödare februari. Hennes hemsida finner ni här.

A...._(59).jpg
Foto: Helena Gustafsson.

Anmäl
2010-02-07 12:06 #7 av: Fatma

Vad roligt med månadens uppfödare! Bara så du vet Helena så min syster vill jätte gärna ha en frasse och i färgen viltgul så i framtiden kanske det blir en av dina frassar =)

Anmäl
2010-02-07 13:09 #8 av: Jetaime

Otroligt fina bilder och burar på gården!Såg otroligt mysigt ut. kul att läsa :)

Sajtvärd för Australian Shepherd.ifokus!

Anmäl
2010-02-07 14:35 #9 av: NinniH

Verkligen älskar hennes kaningård. =)

Kram Ninni
♥•*¨*•.¸¸♥ Chanipet Design & Foto ♥ ¸¸.•*¨*•♥

Anmäl
2010-02-07 14:45 #10 av: Tarja

Jättefin artikel Bonnie, bra jobbat Glad
Jag tycker att Helenas kaningård är otroligt fin! Är lite avundsjuk faktiskt *fniss* =)

Och nu som ni säkert förstått så kommer vi att intervjua en jättekaninsuppfödare i månaden och lägga ut som en artikel här på sajten ^^

Anmäl
2010-02-07 15:06 #11 av: [BonnieL]

Tack alla, älskar också hennes kaningård! Flört

Anmäl
2010-02-07 16:26 #12 av: Ricko

Åhh vad fina frassar! Hehe ja det är ju jag som så gärna vill ha en Fransk vädur! Viltgul, Viltblå, Blå och Blå manteltecknade är ju helt underbara!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.