Hälsa, betéende & sjukdomar

Medicinsk använding av ananas till kaniner

2009-10-02 11:59 #0 av: kallebacken

Kaniner brukar alltid ha lite hår i magen, eftersom de tvättar sig ständigt sväljs det lite hår. Ananas kan vara bra att ge till din kanin under fällningsperioder för att förhindra hårbollar.

Oct_1_2009_1.JPG

Kaniner kan tyvärr inte spy upp hårbollar så som katter kan. Det kan därför bli livsfarligt för en kanin som har svalt en stor mängd med hår. Om din kanin visar minskad aptit eller minskad storlek på sin avförning, ökad törstighet, kan den ha förstoppning. Men ibland visar kaninen inga av de ovan nämnda tecken, och äter som vanligt trots att den har blockering i magen. Det är därför alltid bäst att man söker upp en veterinär snarast om man är osäker, då det även kan vara tecken på ett mycket alvarligt tillstånd, det heter GI stasis (Gastorinstestinal stasis). GI stasis har nämligen flera liknande symptomen, det finns flera andra sjukdomar som kan visa liknande symptomen.

Ananas & Papaya nyttigt för kaniner

Vissa veterinärer menar att man kan försöka åtgärda hårbollar eller förstoppning orsakad av hår eller annat material i kaninens mage, genom att använda enzymer som papain och bromelain. Det sägs att färsk ananas och papya har samma effekt. Ananasen och papayan innehåller nämligen enzymer som papain och bromelain. Veterinärer och forskare menar att dessa enzymer hjälper bryta ner slemmet som fäster ihop sig i kaninens tarm och som orskar blockeringen i tarmen. Observera att det är endast vissa veterinärer som anser att papain och bromelain hjälper mot förstoppning hos kanin. Därför är det alltid bäst att söka upp veterinär hjälp om din kanin slutar äta eller har förstoppning, så att den kan påbörja medicinsk behanling för att få igång tarmen.

Viktigt med fiberrik kost

Det bästa är ju att förbygga uppkomsten av blockering, genom att se till att kaninen får i sig tillräkligt med fiberrikt hör och att kaninen borstas dagligen under fällningsperioder. Det kan också vara bra att ge en liten bit ananas under fällningsperioder mot förbyggande av hårbollar. Anansen är även bra vid diarré hos kanin, då enzymen bromelain som finns i ananasen hjälper att bevara vätska i tarmen. Ananasen förhindrar att kaninen blir helt uttorkad på grund av diarrén.

oct_1_2009_2.JPG

Egen erfarenhet med papain och bromelain behandling

För några år sedan fick en av mina kaniner blockering i magen. Jag åkte med honom till veterinären där han röntgades för att fastställa om det fanns någonting i hans mage. Röntgen visade att det fanns en hårboll i magen. Veterinären gav mig medicin att ge honom som innehöll papain och bromelain. Min kanin gick på denna behandling i 2 veckor till hårbollen löste upp sig. Veterinären påpekade att det var samma enzymer i medicinen som finns i naturlig form i både ananas och papaya, och att man kan därför ge lite ananas under fällningsperioder. Eftersom min kanin blev räddad av enzymerna papain och bromelain, tror även jag att dessa enzymer fungerar mot blockering i kanin tarmar.

Skriven av Kallebacken, medarbetare på Jättekanin iFokus

Referenser:

H.R. Maurer, Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Cellular and Molecular Life Sciences, 2001.

G. S. Kelly, Bromelain: A Literature Review and Discussion of its Therapeutic Applications, Alternative Medicine Review, 1996.

Gastrointestinal stasis, The silent killer: http://www.bio.miami.edu/hare/ileus.html

Anmäl
2009-10-02 21:29 #2 av: TereseE

Superbra artikel! Ska kolla efter ananas till mina kaninpluttar nästa gång vi ska handla. Glad

 

Anmäl
2009-10-02 22:21 #3 av: [BonnieL]

Bra artikel, ska köpa annanas nästa gång jag handlar :D

Anmäl
2009-10-03 13:08 #4 av: Baralisah

Superbra! Säger som dem andra, ska också köpa ananas när jag handlar nästa gång.

Eller kan dom äta  burkananas?

Anmäl
2009-10-03 20:31 #5 av: kallebacken

Tack så mycket allihopa!

#4 Har själv aldrig testat med brukananas, vet inte om det har samma effekt.

Jag brukar frysa ner små ananas bitar, på så sätt kan jag ta fram det även när jag inte har möjlighet att köpa färsk ananas. Man måste bara vara säker på att ananasen har hunnit tina upp innan man ger det till sin kanin.

Anmäl
2009-10-03 20:49 #6 av: Tarja

Jättebra artikel Karen! :)

Anmäl
2009-10-06 14:34 #7 av: thexclub

Vilken bra artikel! Jag hade ingen aning om detta faktiskt.

Anmäl
2009-10-06 17:53 #8 av: Sjomoren

Jättebra att du använder referenser i din artikel! har tidigare hört om annanas-effekten på kurser så har lite sparat i frysen,  speciellt bra för mina långhåriga tussar :)

// Martina

Anmäl
2009-10-11 23:47 #9 av: Raainboow

#0   SJUKT fin tysk jättescheck du har ! Ska hämta en liten bebis tjs i november :) Min första jätte.

Jätte bra artikel, ska köpa annanas !

Anmäl
2009-10-23 09:55 #10 av: Maiae

Super bra artikel!:)

Säger som de andra, ska åka och köpa lite annanas:)

Anmäl
2009-10-30 11:14 #11 av: annaforsgren

Vilken bra artikel:) Visste inte heller någonting om det här. Min rexkanin har fått hårbollar i magen flera gånger, då han tappat aptiten, haft hängande mage och bara velat ligga i ett hörn och sova. Men efter några timmar har han blivit bra igen efter att jag sprutat i vatten och löst pellets i hans mun. Det här kanske fungerar bättre, Tack för tipset:)

Anmäl
2010-03-15 22:46 #12 av: TheMe

Puttar upp denna, nu börjar ju våra kaniner fälla igen!

Anmäl
2010-04-27 13:51 #13 av: Valkyrie

vilket toppentips, jag ska genast köpa annanas :) tyvärr är inte mina kaniner så förtjusta i mat ^^

Anmäl
2010-04-27 14:17 #14 av: TheMe

#13 Tänk på att bara ge lite så de inte blir dåliga magen bara.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.