Annons:
Etikettmotion-och-aktivering
Läst 8985 ggr
TereseE
9/10/09, 3:03 PM

Selträna din jättekanin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Ett bra sätt att aktivera din jättekanin är att gå ut med den i sele med koppel. Här hittar du lite tips på hur du seltränar din jättekanin.

Här berättar jag om hur jag gjort när jag vant mina franska vädurar Diezel och Daisy vid sele med koppel.

Hur man börjar

Min franska vädur Diezel är van vid sele och koppel sedan länge och han tycker jättemycket om att få skutta omkring ute och undersöka allt som finns. Det har inte varit några problem alls med att selträna honom. Jag fick honom när han var 4 månader och första gången satte jag bara på selen och lät honom ha den på sig ett tag inomhus. Andra gången började jag med bara sele och sedan satte jag på kopplet och testade lite inomhus där han känner sig trygg. Tror det är bra att börja på en plats där kaninen känner sig trygg, vissa kaniner kan bli jätterädda när de märker att de sitter fast och att det tar stopp.

DSCI3108.JPG

Selträna en kaninbebis

Nu har jag också börjat selträna lilla frassebebisen Daisy lite smått. Man måste vara väldigt försiktig när kaninen är bebis eftersom skelletet inte är färdigvuxet. Daisy har haft selen på sig inomhus och vi har varit ute en snabbis. Mina frassar är väldigt lugna och trygga och Daisy har tagit selträningen väldigt bra. Kommer dock vänta med längre promenader tills hon blivit lite äldre. Man brukar rekommendera att börja selträna vid 3 månader ungefär.

DSCI5418.JPG

Hur man promenerar med kanin

Det är lite skillnad att gå på promenad med en kanin jämfört med att promenara med en hund tex. När man går med sin kanin är det kaninen som bestämmer, man får aldrig slita och dra i kopplet. Om kaninen skuttar iväg åt fel håll stannar man bara helt lugnt. Kaninen lär sig snabbt att stopp betyder att det får gå åt ett annat håll istället. När du vill lyfta upp din kanin stannar du och sedan kan du sätta dig ner och locka på kaninen. Det kan vara bra att ha med sig en bit morot eller något annat som kaninen gillar för att lära den att komma fram till dig när du ropar på den.

DSCI1071.JPG

Olika typer av selar

Jag föredrar H-selar men det är ganska individuellt, andra tycker bättre om bogsele eller bröstsele, beror på kaninen och vad man trivs bäst med. Bogsele eller bröstsele trycker inte lika mycket på kaninens hals. Bogselen kan vissa kaniner ta sig ur om de blir rädda och rycker till. Oavsett vilken sele man väljer så det viktigt att ögglan som man fäster kopplet i sitter längst bak på kaninens rygg och inte mitt på ryggbandet.

Var rädd om din kanin

Tänk på att alltid ha uppsikt när du är ute med din kanin i sele. Ha koll så du ser om det skulle komma människor eller andra djur som kan skrämma din kanin. Man får aldrig lämna sin kanin i sele och det är inte heller bra att binda fast sin kanin i sele med koppel. Även om din kanin känner sig trygg med dig så finns det en massa saker utomhus som kan vara skrämmande och farligt om man inte är på sin vakt.

Skriven av TereseE

Annons:
kallebacken
9/10/09, 4:38 PM
#1

Mycket bra artikel Tessan! Bra att du jämför de olika selarna som finns att välja emellan.

Tarja
9/10/09, 6:56 PM
#2

Superbra Tessan! Skrattande

Salladshataren
9/11/09, 1:45 PM
#3

Vem behöver selträna en frasse? Flört Dem är så lugna så Skrattande

Går väldigt sällan i sele med Kasper, har honom lös i trädgården eller så är han i komposthagen. Det är skönt att kaniner kan rasta sig själva utan man är med Flört

 

Lat är ett så hårt ord. Kan vi inte kalla det motivationshandikappad?

Skrattar sämst som skrattar sist, för han har inte förstått skämtet

Baralisah
9/11/09, 2:40 PM
#4

Jätte bra och nyttig information!Glad

Jag gick ut med Dallas för första ggn igår med sele, han fixade det hur bra som helst, och som han skutta.Oskyldig

Hälsningar Lisa - medarbetare på Jättekanin iFokus

TereseE
9/11/09, 4:49 PM
#5

#3-4 Eller hur? Men frassar är ju ett släkte för sig… Glad

Tarja
9/11/09, 5:36 PM
#6

#5 Man blir ju inte lite sugen på att skaffa en maskot Oskyldig

Annons:
Baralisah
9/11/09, 9:45 PM
#7

#6 - Gör det, du kommer inte ångra dig.Skrattande

Hälsningar Lisa - medarbetare på Jättekanin iFokus

[BonnieL]
9/12/09, 11:16 AM
#8

#6 Ja, kom igen nu Tarja! Skrattande

TereseE
9/17/09, 12:47 PM
#9

Det kommer snart upp en ny artikel som jämför de olika seltyperna närmare. Håll utkik efter den! Glad

HannaT
9/25/09, 4:14 PM
#10

Varför är det viktigt att man inte får rycka i kopplet?

Jag hade en hermlinkanin i 10 år som jag promenerade med som en hund. När jag ryckte lite lätt i kopplet åt det håll jag vill att hon skulle gå - då gick hon dit.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

TereseE
9/25/09, 5:51 PM
#11

#10 Vissa kaniner kan man lära att följa efter en eller ändra riktigt genom att dra lite försiktigt i kopplet. Men man ska aldrig rycka i kopplet eftersom det kan skada kaninen och den kan bli väldigt rädd.

Upp till toppen
Annons: