Annons:
Etiketthälsa-bet-ende-sjukdomar
Läst 10113 ggr
kallebacken
2009-09-04 16:00

Rekommendation om ålder vid försäljning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jordbruksverket rekommenderar att kaninungar hålls tillsammans med sin moder till minst 6 veckor, medan Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund föreslår 8 veckor som lämplig försäljningsålder.

Jättekaninraser

De större kaninraserna borde definitivt inte säljas förrän 8 veckor, då de växer mycket långsammare och blir mogna lite senare än de andra raserna. Forskare menar att risken att en jättekaninunge dör vid 7 veckors ålder är väldigt hög om den flyttar till sitt nya hem vid den åldern. Det går ju bra att flytta ungarna från modern vid ca.7 veckor, och placera ungarna tillsammans i egen bur. Men att övergå från att varit med modern till ett nytt hem, kan vara en allt för stor omväxling för vissa kaninungar. Köp allstå ingen jättekaninunge förrän den har fyllt minst 8 veckor, vänta gärna längre till ca.10-12 veckor. Känner även uppfödare av andra kaninraser som inte säljer sina ungar förrän de är 10 veckor, då de har upplevt att kaninungar har fått problem med magen om de har flyttat tidigare.

kaninunge_1.JPG

Själv gjorde jag misstaget och köpte en jätteunge på 7 veckor. Tvekade inte då jag köpte av en erfaren kaninuppfödare och själv hade jag tidigare aldrig haft problem när jag har inköpt kaniner som har varit runt 7 veckor av andra kaninraser. Men tyvärr visade sig att min jätte inte var redo att flytta vid 7 veckor. Min jätte blev endast 11 veckor, den avled av tarmproblem. Min veterinär menar att kaninungen antagligen inte hade varit tillräkligt länge hos sin moder, så avvänjningen gick för fort, och tarmfloran hade inte hunnit utveckla sig ordentligt innan flytten.

Litteraturförteckning

Scholz, Hans P (2005). Deutsche Riesenschecken. Oertel Und Spoerer GmbH

Skriven av kallebacken, Medarbetare på Jättekanin iFokus.

Annons:
Baralisah
2009-09-04 17:14
#1

Bra skrivet! Glad

Jag själv köpte en Belgisk jätte unge ifrån en uppfödare vid 7veckors ålder.
Enligt uppfödaren var den åtta veckor, men sen vid mail senare på kvällen när jag fått hem ungen så var ungen helt plötsligt sju veckor och lämplig att levereras.

Beklagar för din lilla kanin, så tråkigt när sådant händer!Rynkar på näsan

Hälsningar Lisa - medarbetare på Jättekanin iFokus

kallebacken
2009-09-04 18:38
#2

#1 Tack så mycket! Det var den svart/vita tysk jätteschecken på bilden som avled. Saknar än henne mycket. Hon var helt underbar i temperamentet och vacker.

Vill inte att andra ska förlora sina älskade kaniner på grund av samma anledning. Själv kommer jag framöver inte sälja några jättar för förrän de är minst 10 veckor. Forskare menar att risken för tarm problem minskar om kaninen är över 10 veckor.

TereseE
2009-09-04 18:51
#3

Jättebra och tänkvärd artikel, toppen!

[BonnieL]
2009-09-06 11:15
#4

Jättebra artikel! :)

Tarja
2009-09-06 15:22
#5

Superbra artikel, intressant läsning och underbara bilder! Glad

blitzen
2009-09-07 04:19
#6

Jag håller mina ungar tills dom är 10 - 12 veckor numera beroende på hur stor kullen varit. Det är inte bara flytten i sig som är jobbig många ggr ska den nya ägaren byta foder sort oxå & det blir då för mkt på en gång.

Annons:
kallebacken
2009-09-07 10:00
#7

Tack så mycket allihopa!

#6 Det är just det jag skrevGladJag menar att det kan uppstå problem med deras magar om inte tarmfloran har hunnit komma helt i gång. Det är hela omväxlingen att komma till ett nytt hem som påverkar kaniner, både miljön och foder bytte.

Upp till toppen
Annons: