Foder och omvårdnad

Kanin med hund och katt

2009-08-19 23:08 #0 av: TereseE

Många undrar om man kan ha en kanin tillsammans med hund och katt. Här berättar jag om mina erfarenheter.

Kaninen i det vilda

 

Kaniner i det vilda är bytesdjur och deras naturliga reaktion om det kommer andra djur i närheten är att varna andra bytesdjur och fly undan faran. Kaniner är av naturen nervösa djur och de är alltid på sin vakt. Vanliga husdjur som hund och katt är rovdjur och därmed kaninens fiender ute i naturen.

En annan sak som spelar in är att många kaniner har stark revirkänsla. Det gäller särskilt kaninhonor, men det finns även kaninhanar som skyddar sitt revir mot såväl oss människor som andra djur.

 

 Vad man bör tänka på

 

Innan man försöker sig på att introducera sin kanin till familjens katt eller hund är det väldigt viktigt att alltid utgå från djurens naturliga betéenden. Kaninen är som sagt ett bytesdjur och deras naturliga betéende är att fly undan faran och gömma sig. Hittar de ingenstans att gömma sig på så kan de försöka förvirra sin angripare genom att skutta i sick-sack. Kommer de inte undan försöker de försvara sig.

Katter är rovdjur och deras naturliga instinkt är att jaga och döda sitt byte. Även våra tamkatter har detta betéende kvar. Både kattungar och vuxna katter leker genom att jaga sina leksaker och sina kompisar för att träna upp sin jaktinstinkt. Hur stark den här jaktinstinkten är varierar från katt till katt, men man bör tänka på att alla katter i grund och botten är rovdjur. Även om katten bara vill leka så kan den skada en kanin alvarligt med sina klor och tänder.

Hundar är också rovdjur och även de leker genom att jaga och bita. Vissa hundar har starkare jaktlust än andra, men precis som med katter så varierar det väldigt mycket från individ till individ. Även en tränad jakthund kan lära sig att inte röra familjens egna djur. Det gäller att man har en bra kontakt med sin hund och visar ett tydligt ledarskap samt lär den vad som är rätt och fel.

Även om katten eller hunden "bara" jagar kaninen kan detta leda till döden eftersom kaniner är väldigt lättstressade djur. Det finns många exempel på kaniner som dött i sina egna burar pga att katter, hundar eller andra rovdjur smygit runt och stressat dem. Så även om du inte har planerat för att dina djur ska träffa varandra bör du vara uppmärksam på hur de fungerar tillsammans och skydda din kanin från onödig stress. En trygg kanin är en lycklig kanin.

DSCI4373.JPG

 

Hur man går tillväga

 

A och O när det gäller att introducera sin kanin till andra djur är att kaninen aldrig får bli rädd. Man måste lära sina andra djur (tex hunden eller katten) att de aldrig någonsin får jaga eller leka med kaninen. Kaninens naturliga betéende är att fly för att komma undan faran när den blir rädd, vilket triggar jaktinstinkten hos katt och hund. Det är oerhört viktigt att man känner sina djur väldigt väl och vet hur de fungerar innan man låter dem träffas.

I min familj finns både hund, katter och kaniner och eftersom mina kaniner är frigående innekaniner så lever de tätt inpå varandra. Jag har gjort så att jag låtit kaninen ta alla initiativ till kontakt. Så fort hunden eller katten gjort minsta lilla antydan till att vilja jaga eller leka med kaninen har jag sagt ifrån direkt. Ett bra knep är att ha en sprutflaska med vatten nära till hands och säga "nej" med skarp röst samtidigt som man sprutar på katten eller hunden om den gör något fel.

alphahugo.jpg

Foto: Niike

Man kan lära både katt och hund vad de får och inte får göra. Med hunden har jag gjort så att han bara fått ligga helt stilla medan kaninen fått skutta runt som den vill och välja själv om och när den vill ta kontakt. Allt sker på kaninens villkor. Det bästa är om man kan få hunden att ignorera kaninen helt och hållet.

När det gäller katt så har jag gjort på ungefär samma sätt. Det man bör tänka på är att alltid hålla ett vakande öga på sina djur när de är tillsammans. Många katter kan vara väldigt väluppfostrade när matte eller husse är i närheten, för att sedan hitta på en massa bus när ingen är i närheten och kan säga till. Det samma gäller hundar förstås.

Visst kan man lära kaniner också, men inte alls på samma sätt som man kan uppfostra en hund eller en katt. Därför är det väldigt viktigt att man fokuserar på just katten eller hunden och låter kaninen känna sig helt trygg innan man låter dem vara tillsammans över huvud taget.

 

Personkemi

 

Precis som oss människor så har våra husdjur egna personligheter och de trivs olika bra ihop med andra individer, oavsett vilket djurslag de tillhör. Vissa kaniner vill inte alls umgås med andra djur. Det gäller särskilt kaniner med väldigt stark revirkänsla. Jag hade en kaninhona som fungerade jättebra tillsammans med både hund och katt tills hon kom in i tonåren och blev könsmogen. Då började hon jaga och attackera dem helt skoningslöst och jag blev tyvär tvungen att omplacera henne till ett hem utan andra djur.

Min personliga erfarenhet är att det är extra lätt att få franska vädurar att trivas tillsammans med andra djur. Har sett många exempel på franska vädurar som blir jättebra kompisar med såväl katt som hund. I vissa fall kan man få kaninen att acceptera andra djur, i andra fall kan de bli riktigt goda vänner. Ibland fungerar det inte alls, hur mycket man än försöker.

 

På djurens egna vilkor

 

Det är väldigt viktigt att man aldrig tvingar olika djur att leva tillsammans om de inte trivs med det. Allt ska ske på djurens egna vilkor och med deras bästa i tanken. För dem är det egentligen en onaturlig situation, men med lite hjälp på traven kan det fungera hur bra som helst. Tänk dock på att alltid ha ett vaknade öga över din kanin när den är tillsammans med andra djur.

Lycka till!

Skriven av TereseE

 

 

 

Anmäl
2009-08-21 15:08 #1 av: annaforsgren

Jättebra artikel!:) Hur gör du när du ska sova, springer de fortfarande ihop då eller har du de i olika rum? Men tanke på att man alltid ska hålla koll på vad de gör.

Anmäl
2009-08-21 15:28 #2 av: TereseE

#1 Tack!

Kaninerna sover i köket med stängd dörr på nätterna.

Men jag litar så mycket på mina djur att jag kan låta dem vara själva kortare stunder. Men då är våran hund uppvuxen med kaniner sedan han var valp och våran katt gör absolut ingenting med kaninerna.

Sedan spelar det väl in att kaninen är betydligt större än både hunden och katten plus att han är kolugn. Glad

Anmäl
2009-08-21 21:40 #3 av: [BonnieL]

Bra artikel :D

Anmäl
2009-08-22 01:19 #4 av: EricaN

Bra!

Lite roligt att kaninen är större än dom andra =P

Anmäl
2009-08-22 15:14 #5 av: spiritedaway

Åh vad jag önskar att det skulle funka här hemma. Men jag har testat allt. Jag måste verkligen hålla koll på katterna hela tiden när kaninerna är ute och skuttar.

Anmäl
2009-08-23 16:40 #6 av: psyko

Den första kaninen (Fengur som han hette) jag hade brukade rymma tillsammans med hunden (Lady, papillon). Fengur skuttade efter Lady där hon gick omkring och nosade. Jag vet inte varför men folk kollade konstigt på demSkrattande

Mina katter har det aldrig varit något problem med. De blev nog rädda för Fengur när han i början försökte våldta dem och sedan dess har de haft respekt för både kaniner och marsvin. Men det är nog inget bra sätt att gå tillväga.

Anmäl
2009-08-23 17:13 #7 av: TereseE

#6 Ha ha, vilken rolig syn det måste ha varit! Skrattande

Anmäl
2009-09-02 23:10 #8 av: exitingsvillemo

Måste bara berätta om min första kanin Skorpan =) Skorpan var som en hund i sättet, kom på inkallning osv, på dagarna fick hon vara lös på gården. Vi hade både en katt och en hund (schäfer) på gården också och djuren lekte tillsammans dagarna i enda... Roligast var när alla tre djuren kom  i full fart från husets baksida... Vem jagade vem? Först kom schäfern, sen kom katten och sist kom dvärgväduren =)

 

Katten brukade också hoppa in i kaninburen och lägga sig i kaninhuset tillsammans med kaninen, dom låg där inne nerbäddade i halmen och sov bredvid varandra...

Anmäl
2009-09-02 23:12 #9 av: TereseE

#8 Så gulligt, himla kul när olika djur trivs så bra ihop!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.