Hälsa, betéende & sjukdomar

Kaninbetéende

2009-08-24 14:44 #0 av: TereseE

Har du undrat över varför din kanin betéer sig som den gör? Här hittar du smått och gott om kaninens betéende.

Glädjeskutt

När kaniner är riktigt glada kan de få för sig att hoppa högt samtidigt som de sprätter med sina ben och skakar på huvudet. Oftast ser du det här betéendet när du släpper ut din kanin i sin rasthage eller annat stort utrymme där kaninen kan skutta fritt.

 

Sömn

Kaniner i naturen är mest aktiva i gryning och skymning och sover mest dagtid. Umgås du mycket med din kanin på dagtid kan den dock ställa om sin dygnsrytm. Kaniner tycker om att ta tupplurer och då är de ändå ganska vakna och sätter sig upp så fort det händer något. När kaninen sover djupt ser den helt avslappnad ut och kan rycka till då och då. Vissa kaniner är så avslappnade när de sover att man kan tro att de dött.

DSCI4268.JPG

 

Stampa i marken

Att stampa hårt i marken med baktassarna är kaninens sätt att varna för fara. Det kan hända om kaninen blir överraskad eller känner sig rädd för något. Vissa kaniner kan också stampa i marken för att visa sitt missnöje, tex om du vill lyfta upp kaninen och den vill vara i fred.

 

Sitta fint

Kaniner är väldigt nyfikna djur och för att se bättre tycker de om att sitta på bakbenen och göra sig så höga som möjligt. Kaninen gör ofta så här om den hört något som den vill undersöka närmare, men också när den vill sträcka sig efter en bit godis från matte eller husse eller för att nå blad på buskar etc.

DSCI4558.JPG

 

Grymtande

Kaniner har ett grymtande eller brummande läte som de använder sig av ibland. För hanar kan det vara ett parningsläte, men kaninen kan också grymta när den är upprymd och har roligt. En del kaniner kan grymta samtidigt som de skuttar runt runt sin matte eller husse för att få uppmärksamhet. Ett lågt brummande läte kan vara tecken på tillgivenhet.

Det finns också ett mer morrande läte som trängda eller skrämda kaniner använder för att säga ifrån. Kaniner med stark revirkänsla kan morra när man sträcker in handen i deras bur för att ta upp dem. Det morrande lätet kan vara en varningssignal innan kaninen går till attack.

 

Skrik

Kaniner är väldigt tysta djur, men om de har extremt ont eller är rädda för sitt liv kan de skrika högt och jällt. Om din kain skriker så är det något som är väldigt fel.

 

Stryka hakan

För att märka ut sitt revir stryker kaninen sin haka mot saker. Kaninen har en körtel under hakan som utsöndrar en lukt som andra kaniner känner igen. Kaninen kan också stryka sin haka mot dig för att visa att du tillhör honom/henne. Människor kan inte känna av lukten från kaninens revirmarkeringar med hakan.

 

Spraya urin

Det är väldigt vanligt att fertila hanar sprayar sin urin för att märka revir. Det finns även fertila honor som gör på precis samma sätt. Det här beteéendet är särskilt vanligt hos kaniner som är i närheten av andra kaniner med motsatt kön. Om du inte vill att kaninen ska göra så här kan du kastrera den. Kaninens revirkiss luktar väldigt starkt både för andra kaniner och för oss människor.

 

Platt på mage

En kanin som lägger sig platt på mage med utsträckta tassar känner sig helt trygg och mår gott. När kaninen ligger så här kan den också rulla runt och ligga på sidan. Om man inte sett det här betéendet tidigare kan man bli orolig och tro att kaninen är sjuk, men det är alltså bara kaninens sätt att visa att den mår riktigt bra och är nöjd med livet.

DSCI3776.JPG

 

Skriven av TereseE

 

Anmäl
2009-08-24 22:41 #1 av: [BonnieL]

Jättebra! Gulliga bilder Glad

Anmäl
2009-08-25 02:13 #2 av: Baralisah

Jättebra artikel, bra gjort!

Anmäl
2009-08-25 03:55 #3 av: TereseE

#1-2 Tack, vad gulliga ni är!

Anmäl
2009-08-27 01:37 #4 av: HannaT

Väldigt söta bilder. Och bra artikel. Skrattande

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2009-08-27 22:44 #5 av: Tarja

Jättebra artikel - bra skrivet och urgulliga bilder ;)

Anmäl
2009-08-28 17:58 #6 av: moonsi

toppen bra å fin fina bilder

Anmäl
2009-09-02 23:03 #7 av: exitingsvillemo

å vad glad jag är att läsa om kaniner som ligger platt mår bra =)

Min hermelinhona (ja jag vet, så långt från jättarna man kan komma =/ ) slänger sig handlöst ner på golvet och lägger sig platt på sidan helt avslappnad... Hon ser för härlig ut. =)

Anmäl
2009-09-02 23:05 #8 av: TereseE

#7 Kaninbetéenden är ju inte direkt rasbundet. Glad

Mina frassar och även min dvärgkanin gör så jätteofta -ser så skönt ut!

Anmäl
2009-11-10 16:40 #9 av: kyrkeliden

Stampar gör mina även när de är taggade och exalterade, på t.ex. hoppbanan - före start ;)

//Sandra Magnusson, Kyrkeliden's Hoppkaniner
sajtvärd på kaninhoppning iFokus

Anmäl
2013-06-02 15:03 #10 av: luckydragonriderkin

Bra artikel!!!!! Puttar upp den för jag tycker att den är bra att läsa :)
Jag har dock en fråga också, min hona grymtar ganska ofta. Oftast när jag klappar eller ska bära upp henne :/ är hon glad eller arg!!?? Jag har alltid trott att hon är arg och eftersträvat att få bort det beteendet men det kanske är något bra?
Hon kanske är glad?

Men när jag ska bära henne grymtar hon och försöker komma loss, så det kanske inte är lycka ändå?

Jag måste ha svar på min fråga, vill att hon ska vara lycklig ju! ;*
(Hon brukar lägga sig ner i gräset rätt ofta ;) )

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.