Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Motion och aktivering

Kaninen lös ute

2009-06-06 01:13 #0 av: [Niike]

Visst går det att ha kaninen lös ute, men det finns en del saker man bör tänka på. I den här artikeln finns lite tips på hur du kan gå tillväga.

Börja med små steg

Det bästa är att börja öva på olika saker innan man släpper sin kanin lös. T ex så är det bra om kaninen är van vid miljön och omgivningen där den ska vara så den inte blir skrämd av något. Detta kan man vänja kaninen vid genom att gå runt med den i sele på det området. Man kan även lära kaninen att den inte får gå utanför tomtens gränser, det gör man lättast genom att helt enkelt säga till den bestämt när den går utanför, och öva öva öva! Självklart får man inte glömma att ge massvis av beröm när kaninen har varit duktig. Det är även väldigt bra om kaninen lär sig att komma på inkallning, då det kan underlätta mycket om man inte vet var kaninen är eller om man ska ta in den.

Att ha en bra relation till sin kanin är viktigt. Man måste kunna lita på sin kanin och känna den väl, då vet man oftast hur den reagerar på olika saker. Det kan ta lång tid att bygga upp en stark relation, men med mycket tid och kärlek går det.

Så här gjorde jag

Självklart kan man lära sin kanin att gå lös på olika sätt, men nu skriver jag utifrån mina egna erfarenheter.
När jag skulle lära min franska vädur Alpha att gå lös ute, lät jag henne skutta i våran ladugård först vilket hon även hade gjort många gånger innan för att få springa av sig och undersöka lite. Hon har märkt upp det som sitt revir, och det var alltså där hon kände sig trygg. En dag öppnade jag ladugårdsdörren så hon fick skutta ut om hon ville, vilket hon då gjorde. Hon gick ut och nosade precis utanför dörren, och skuttade sedan tillbaka in i ladugården. Jag lät henne hållas så ett tag, skutta ut och sedan komma in igen, vilket gick bra. Det bästa är att vänja kaninen lite i taget, så det inte blir för mycket på en gång.
Nästa gång gjorde jag likadant, öppnade dörren så hon fick skutta ut om hon ville. Den här gången gick hon lite längre, men kom tillbaka in i ladugården efter ett tag. Sedan gjorde jag samma sak varje gång, öppnade och lät henne skutta ut. Ladugårdsdörren stod alltid öppen ifall hon ville skutta tillbaka in. Jag hade även de andra kaninerna ute i betesbur/rasthage samtidigt, så det var där omkring hon höll sig den första tiden.
Efter ett tag kunde jag ha henne ute utan uppsikt hela dagen. Jag släppte ut henne på morgonen, och på kvällen låg hon ofta utanför eller i ladugården och väntade för hon visste att det var matdags, eller så satt hon någonstans i närheten och åt gräs, eller slappade. Självklart kollade jag till henne då och då, men det var aldrig några problem, hon tyckte att hela gården var hennes revir och höll sig därför där.

Modigare med tiden

Jag kan nästan försäkra er om att kaninen blir modigare ju fler gånger den får vara ute lös. I början är den förmodligen försiktig och väldigt observant, men efter ett tag vänjer den sig vid den nya miljön och kommer med tiden känna sig tryggare och tryggare. Detta kan dock vara en nackdel, om kaninen blir för modig och ger sig iväg längre än vad den får.

Att tänka på

Har man flera kaniner kan man släppa ut de andra i rasthagar, då brukar den lösa kaninen hålla sig däromkring. Man kan även ställa ut mat och ett hus där kaninen kan gömma sig om den känner sig osäker. Tänk på att det alltid ska finnas vatten tillgängligt.

Man ska vara medveten om att det kan finnas lösa katter och hundar i området, eller t ex. rävar, rovfåglar och grävlingar om man bor nära en skog. Dessa djur kan jaga kaninen och skrämma den, eller i värsta fall skada/döda den! Är man det minsta osäker på hur mycket lösa djur det finns i området bör man inte lämna kaninen utan uppsikt.

Skriven av Niike, medarbetare på Jättekanin iFokus

Foto: Moonsi

Anmäl
2009-06-12 20:03 #11 av: TereseE

Jättebra artikel Maja!

Anmäl
2009-06-12 20:28 #12 av: [Niike]

Tack Tessan! Fattas bara lite bilder som jag ska trycka in i artikeln när jag går in på andra datorn :-)

Anmäl
2009-06-12 21:22 #13 av: KaninHanna

Jättebra artikel!

Anmäl
2009-06-13 23:32 #14 av: [BonnieL]

Bra artikel! Min Franska Vädur som jag hade innan gick också lös på tomten =)

Anmäl
2009-06-15 10:24 #15 av: Majja12

Mycket intressant! Glad

 

 

Anmäl
2009-06-15 16:33 #16 av: thexclub

Bra artikel :) Jag bor dessvärre precis bredvid motorvägen så jag vågar inte ha mina kaniner lösa mer än korta stunder.

Anmäl
2009-06-16 15:46 #17 av: Jessica78

Är det inte lilla Harry på bilden. Skrattande

Anmäl
2009-06-16 15:50 #18 av: TereseE

#17 Japp, "lilla" Harry är våran fotomodell här på sajten! Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.