Boende och rasthagar

Alternativa boendelösningar ute

2009-04-21 00:23 #0 av: [Niike]

I den här artikeln hittar du några ideér som kan inspirera dig till att ge din kanin ett stort och trevligt hem utomhus.

Stor lekstuga eller friggebod

Har man en lekstuga eller en friggebod som inte används, varför inte göra om den till en kaninstuga? Dock måste man se till så att stugan självklart håller de godkända måtten! En sak som är väldigt viktig att tänka på när det gäller att hålla kanin i lekstuga eller annat utehus, är att det måste vara bra luftombyte. Det är också viktigt att det finns fönster som släpper in naturligt ljus.

 

Stor hage med lekstuga

Vill man få det ännu större kan man låta kaninen ha tillgång till en stor hage som man sätter runt lekstugan. Då kan kaninen gå in och ut som den vill och har dessutom mer att göra om dagarna ifall man inreder hagen med roliga saker.

DSC_8843.JPG

 


Hundgård med året-runt-bur

Har man en utebur (sk. året-runt-bur), kan man bygga t ex en hundgård runt den. Det blir en stor yta för kaninen att röra sig på och den kan välja om den vill vara ute eller inne. Använder man sig av sådant galler som i bilden nedan blir det även väldigt säkert mot rovdjur. Finns det buskar i inhägnaden skyddar det även mot rovfåglar. Man kan också välja att sätta nät som tak och gräva ner gallret en bit i marken för att förhindra att kaninen gräver sig ut eller rovdjur gräver sig in.


Martinas_hage.jpg
Foto: Martina Haijlen (MarHai)Kanin på balkongen

Har man plats för en året-runt-bur på balkongen kan man om man vill låta kaninen få tillgång till hela ytan att röra sig på. En bur är ett måste då det lätt kan bli dragigt på balkonger. Det är också viktigt att skydda kaninen från direkt sol och se till så att buren står i skugga större delen av dagen sommartid.

Tänk på att miljöberika din balkong så att kaninen har mycket att göra. Kolla så att det inte finns möjlighet för kaninen att hoppa så att den kan ramla ner och slå sig. Ställ inga pallar eller hus i närheten av balkongräcket. Man kan också sätta nät över balkongen så att kaninen inte tar sig ut eller andra djur tar sig in.Inglasad balkong

Här kan man ha kaninen lös utan någon bur, så länge det inte drar eller är för kallt. Många kaniner uppskattar dock att ha ett litet kryp-in där den kan sova eller gömma sig. När det gäller att ha kanin i inglasad balkong får man tänka på att det fort kan bli riktigt varmt när solen skiner, speciellt under sommaren. Så det gäller att se upp, kanske det passar bäst att ha sin kanin på inglasad balkong under vinter, tidig vår och höst. Resten av tiden kan man ju välja något av våra andra förslag till alternativa boendelösningar ute.Box i stall

En stor "stallbox" funkar utmärkt som kaninbur. Man kan ha samma underlag som till häst, tex spån och rikligt med halm och hö ovanpå. Eftersom ytan blir så stor kan man inreda med pallar, trädstammar, hus och kattunnlar mm. För att underlätta städningen kan man ställa in en kattlåda där kaninen gör sina toalettbestyr. För att slippa spån och hö i vatten- och matskålarna kan man placera dem ovanpå en stor pall eller ett kaninhus inne i boxen.

alphas box


Kompostgallerhage i stall

Har man en stor yta ledig i t ex ett stall eller liknande, kan man göra en väldigt enkel inhängnad där kaninen kan bo. Man bygger upp en hage av kompostgaller och om man vill kan man lägga strö i botten för ett mjukare underlag.

 


Miljöberikning och aktivering

Om du har du en stor hage eller box till din kanin, så se till att den har mycket roligt att aktivera sig med. Det finns många olika sätt att aktivera sin kanin på. Inred hagen eller buren på ett fantasifullt sätt med många olika saker att undersöka för kaninen, men se till att den inte kan skada sig på något.

Tänk också på att en så stor och tung kanin som en belgisk jätte kan göra sig illa om den hoppar från höga höjder så, se till att inte ha hyllor och pallar alltför högt upp i hagen eller boxen.

 

Skriven av Niike

Anmäl
2009-04-22 00:25 #6 av: MarHai

Så här hade jag några av kaninerna förra sommaren, när pappa var tvungen att ta tillbaka gallrerna till hagen under några veckor.

 

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2009-04-22 01:26 #7 av: [Niike]

#6 Riktigt mysigt!

Anmäl
2009-04-22 11:22 #8 av: MarHai

När bilden togs var dem nyinflyttade och det fanns ingen inredning. Efteråt kastade vi in en hel halmbal som dom fick dra ut själva, en massa stubbar och grenar och några bolådor. :)

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2009-04-22 11:25 #9 av: TereseE

#6 Wow, där kan snacka stort utrymme för kaninerna att röra sig på!

Anmäl
2009-04-22 11:30 #10 av: MarHai

Ja, trångt har dom inte iallafall :)

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2009-04-22 15:45 #11 av: Kiwanu

Super bra artikel ! :D & hjälp vad fint #6 ! :D

Anmäl
2009-04-22 16:23 #12 av: spiritedaway

Bra artikel :)

Anmäl
2009-04-23 14:20 #13 av: Majja12

Jättebra artikel med många matnyttiga tips! och vilka härliga bilder!! SkrattandeSkrattande Riktigt inspirerande! Glad

När det gäller att ha kanin i inglasad balkong får man tänka på att det fort kan bli riktigt varmt när solen skiner, speciellt under sommaren. Vissa dagar kan temperaturen där inne komma upp i 50 grader, vilket kan bli alldeles för varmt för en kanin. 

 

Anmäl
2009-04-23 14:25 #14 av: TereseE

#13 Tack för tipset, lägger till en rad om det i artikeln.

Anmäl
2009-04-23 14:30 #15 av: Majja12

#14 Så lite så =) Har själv bott där det fanns inglasad balkong i söderläge och upplevt den enorma hettan som kan bli där inne.

Anmäl
2009-04-23 19:34 #16 av: [Niike]

Tack!

#13 Tack, bra att du skrev det! Hade inte en tanke på det Glad

Anmäl
2011-08-11 22:48 #17 av: idamli

Har någon några idéer eller tips på vårat rum till Roxy? :) Vår belgiska jätte som är 16 veckor nu! MVH

Anmäl
2011-08-14 10:17 #18 av: [Cameliont]

#17 Matta på golvet, kattunnlar, piltunnlar och roliga kaninleksaker i träd som plingar lite brukar uppskattas.

Anmäl
2011-08-29 15:49 #19 av: Chieko

#17 Lite fler ställen att gömma sig under eller hoppa upp på. En hundbädd eller liknande där även du kan sitta bekvämt när du är där (om han kan låta bli att göra den till toalätt)

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.