Innekanin

Frigående innekanin

2009-04-17 12:41 #0 av: TereseE

Är du nyfiken på hur det fungerar att ha frigående innekanin? Här får du matnyttiga tips och råd.

Fördelar

Om du låter din kanin bli helt frigående inne ger det dig en nära kontakt med din kanin och vilken kanin som helst trivs ypperligt med ett liv helt fritt från burar och inhägnader. Det passar särskillt bra för våra kaniner av jätteras. Eftersom de blir väldigt stora är det svårt att hitta en innebur som håller måttet för minsta tillåtna yta. Läs mer om detta i artikeln Minsta tillåtna mått. Även om man skulle lyckas hitta en sådan bur, så behöver en jättekanin få komma ut och skutta av sig på så stor yta som möjligt så ofta som möjligt.

Kaniner i det vilda har små bohålor som kan liknas vid husen vi sätter in i våra tamkaniners burar. Men man får inte glömma att de också har stora vidder ute i naturen där de kan sträcka ut i vilda rejs och glädjeskutt. Kaniner mår allra bäst när de har riktigt stora utrymmen att skutta på och utforska!

Att ha en helt frigående innekanin hemma är jättemysigt både för dig och din kanin. Din kanin kan själv välja att vara med och ta så mycket kontakt med dig som den vill. Och du behöver inte ha dåligt samvete för att din kanin sitter någonstans och känner sig bortglömd. En kanin som får vara med sin familj i det dagliga livet kan bli precis lika social och gosig som en katt eller hund. Det skiljer faktiskt inte så mycket på att ha en katt hemma och att ha en frigående innekanin. Men det finns en hel del som är viktigt att tänka på.

DSCI0023 i.jpg

 

 

 Rumsrenhet

Om du vill låta din kanin vara helt frigående hemma är det första du bör göra att lådträna den. Ett bra sätt är att låta kaninen bo i ett rum till att börja med, där den har nära till sin toalåda. När du märker att din kanin sköter alla sina toalettbestyr på rätt ställe kan du utöka till flera rum vartefter. Vissa kaniner kan behöva en toalåda i varje rum, andra nöjer sig med en enda låda som den skuttar tillbaka till när den känner sig nödig. Du kan fylla en kattlåda med toa-lätt (papperspellets) eller spån och sedan servera din kanin hö i anslutning till toalådan. Ett tips är att köpa en höhäck och hänga den på lådan. Med en höhäck blir toalådan mer inbjudande för din kanin, det är också ett bra sätt att slippa få hö i hela hemmet. Du hittar fler tips om rumsrenhet i artikeln Rumsrenhet och lådträning.

DSCI0936.jpg

 

 

 

Kaninsäkra hemma

Det är oerhört viktigt att du kaninsäkrar ditt hem innan du låter kaninen flytta in. Det finns en massa saker som en kanin kan skada sig på och saker som kan vara farliga för den att gnaga på. Du bör tänka på att gömma undan alla sladdar och sätta upp krukväxter och annat som kan vara giftigt för din kanin. När det gäller sladdar finns det en massa smarta saker du kan köpa för att gömma undan dem, bl a på Ikea och Claes Olsson. (Se bild nedan). Det samma gäller prylar som du är extra rädd om. Om du har en frigående innekanin kan du vara säker på att du har kanin överallt. Kaninen kan klämma sig in bakom, krypa under och hoppa upp på möbler och annat i hemmet. Det är också viktigt att du är försiktig med att öppna och stänga dörrar, så att din kanin inte blir klämd. Man kan också använda kompostgaller för att stänga kaninen ute från rum man vill ha för sig själv. Kom i håg att berätta för vänner och bekanta som kommer på besök att du har en frigående kanin, så de kan ta hänsyn till kaninen.

 

DSCI4330.JPG

 

Inredning och aktivering

För att minska kaninens intresse för att gnaga på lister, tapeter och möbler är det viktigt att du ger den rikligt med grenar att gnaga på och inreder med kattunnlar, mjuka bäddar, pallar, hus och kryp-in mm som är kaninens egna. Du kan också ge den bitar av frukt och grönt i aktivitetsbollar, gömma foder och ge den tomma toarullar mm att pyssla med. En kanin som känner sig uttråkad och oaktiverad kan hitta på alla möjliga hyss, men en nöjd och glad kanin kommer vara snällare mot erat gemsamma hem.

DSCI9674 i.jpg

 

DSCI4268.JPG

 

 

Hala golv och mattor

En del kaniner kan tycka att hala parkettgolv är läskiga att gå på, lägg gärna ut mattor med halkskydd under för att minska risken att din kanin snubblar och gör sig illa. Det är särskilt viktigt att ha mattor där du vet att kaninen vistas ofta, som vid mat- och toaplatsen och vid möbler där kaninen brukar hoppa upp som vid soffan och bredvid sängar osv.

DSCI9956 i.jpg

 

 

Uppfostra din kanin

Om din frigående innekanin skulle få för sig att hitta på hyss kan du uppfostra den genom att säga ett lugnt och bestämt "nej" och uppmuntra den när den gör rätt. Man kan också avleda kaninens uppmärksamhet från saker man vill ha i fred och ge den godsaker i form av grönsaksbitar tex, när den uppför sig fint. Skulle din kanin göra något som är absolut förbjudet kan du klappa med handen i golvet. Det påminner om kaninernas eget sätt att varna för fara. Det brukar vara ett mycket effektivt sätt att få din kanin på andra tankar. Men tänk på att inte göra detta i onödan, då det som sagt uppfattas av kaninen som fara och är skrämmande.

DSC_8647 i.jpg

 

 

Innekanin ute

Slutligen vill jag påminna om att även en kanin som bor permanent inomhus behöver få komma ut och gräva, beta gräs och upptäcka naturen i friska luften. Ett bra sätt är att låta din innekanin få vara ute i en rasthage några timmar när det är bra väder eller att ta med den på en promenad i sele med koppel. Det är dock viktigt att tänka på att en innekanin inte sätter vinterpäls på samma sätt som en utekanin och därför ska man vara försiktig med att ta ut den mitt i vintern. Det samma gäller när det blåser, regna eller snöar. En liten stund i fint väder fungerar dock jättebra, även vintertid. På sommaren när temperaturskillnaden mellan inomhus och utomhus är minimal går det alldeles utmärkt att ha din innekanin ute.

DSCF0064 i.jpg

Foto: moonsi

 

Hoppas att du känner dig motiverad till att låta just din kanin bli frigående hemma. Önskar dig stort lycka till och mycket nöje med att lära känna din kaninkompis på nära håll! 

 

Skriven av: TereseE

Anmäl
2009-04-18 21:41 #2 av: Baralisah

Åh, vilka fina bilder på Freja!
Jätte bra artikel!

 

Anmäl
2009-04-18 23:24 #3 av: [Niike]

Oj vilken kanonartikel! Superbra skrivet Tessan och underbara bilder också :)

Anmäl
2009-04-18 23:28 #4 av: TereseE

#2-3 Tack så mycket, vad glad jag blir!

Anmäl
2009-04-22 16:26 #8 av: Farwuq

Innekanin?!

Jag hade en sådan 1982, den höll på att äta upp allt som fanns.

Gråter

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2009-04-22 16:30 #9 av: spiritedaway

Bra artikel :) Önskar jag kunde ha frigående kanin, men blir svårt som jag bor nu.
Dagen jag bor i ett hus jag äger kommer jag inreda ett rum de får springa i i alla fall. Men som det är nu kan jag tyvärr inte ha kaninerna lös.

Anmäl
2009-04-22 16:34 #10 av: flikkan77

En superbra artikel!

Hade gärna haft min lilla kaninskrutt frigående inne men han jagar katterna så mycket så det går inte. Flört

Anmäl
2009-04-22 16:36 #11 av: TereseE

#8 Om du hade läst den här artikeln (om jag hade lyckats skriva den 1982 när jag var 1 år gammal) så hade det kanske gått lite bättre! Tungan ute

Anmäl
2009-04-23 10:23 #12 av: Majja12

Bra artikel! Glad Jag kan verkligen rekommendera alla som kan att ha en frigående kanin, det är hur trevligt som helst! Glad Jag hade en kanin tidigare som hela sitt liv gick lös, förutom på dagarna sommartid då han var i en stor bur ute i trädgården. När jag tog honom som kaninunge så hade han inte träffat någon människa, förutom de som matade kaninerna. Han föddes i en jättestor inhägnad där kaninerna bodde i sina hålor året runt. När jag tog hem honom hade jag honom i buren den första tiden så att han skulle få en trygg plats och lära känna oss. Han blev helt rumsren, inte en enda gång på 12 år hamnade något utanför lådan =)

Anmäl
2009-04-23 11:50 #13 av: Kiwanu

Åh vad bra ! :D

Du är super duktig på att skriva Tessan !

Så kul att läsa ! Tungan ute

Anmäl
2009-04-23 11:56 #14 av: TereseE

#12 Kul att höra! Intressant att en kanin som levt så naturligt som möjligt den första tiden i sitt liv, kunde anpassa sig och trivas så bra med ett liv som frigående innekanin, rumsren och allt.

12 år, jag tror nog att lyckliga kaniner som din lever extra länge. Glad

 

#13 Tack snälla du, alltid kul med positiv respons!

Anmäl
2009-04-23 13:12 #15 av: Majja12

#14 Ja, rätt fantastiskt egentligen. Jag tror att det skulle vara betydligt svårare att få en äldre kanin som levt under vilda förhållanden lika tam. När han blev leveransklar så tog det ytterligare några dagar innan jag kunde hämta honom, för skötarna lyckades inte fånga honom. Jag hade tydligen valt den kaninunge som var minst tam Flört Som vuxen var han inte rädd för nya människor utan brukade skutta fram och hälsa Glad Riktigt kelsjuk var han, kom jämt och knuffade på min hand och ville bli kliad på huvudet. När jag kliade honom la han sig helt utsträckt och började gnissla tänder =) Jag har läst att kaniner gnisslar tänder när de är rädda, men min gnisslade när han njöt till fullo =)

Han bet inte på några farliga sladdar...däremot på de icke farliga sladdarna =) Ibland när jag pratade i telefon så blev det tyst i luren, då hade sladden varit ivägen där han skulle skutta och med ett litet knips så var det problemet löst Flört (på den tiden fanns inte trådlösa telefoner). Sladden till julgransbelysningen blev också kortare för varje år, under julgranen var hans favoritplats och sladdar som låg ivägen var tvungen att knipsas, enligt honom. Till slut fick granen stå alldeles intill vägguttaget Flört 

Till er som funderar på att ha frigående kanin kan jag rekommendera att inte ha tidningar och böcker liggandes på golvet eller annan plats där kaninen kommer åt, för då finns risk att kaninen tuggar och river sönder dem. Att bita lös fransar från trasmattor var en annan rolig sysselsättning för min kanin när han var busig, inte lika rolig för övriga familjemedlemmar dock ;)

Anmäl
2009-04-23 13:20 #16 av: TereseE

#15 Bra tips angående tidningar mm. Vi hade böcker längst ner i bokhyllan tidigare och det var jättepopulärt. Men nu med en liten dotter i huset är de nedersta hyllorna tomma och det funkar bäst även när man har frigående innekanin hemma.

Man får liksom anpassa hemmet efter kaninen, så inte kaninen fixar den biten helt på egen hand/tand. Skrattande

Anmäl
2009-04-23 13:28 #17 av: Majja12

#16 hahaha... precis Skrattande

Anmäl
2009-04-23 14:23 #18 av: flikkan77

#16 Ja, att ha blomkrukor i fönstren ovanför sofforna är omöjligt när min hanne är ute om jag inte passar honom. De åker ner fortare än kvickt! Tungan ute

 

Anmäl
2009-05-02 23:12 #19 av: Jojsan

Superbra artikel! :)

Anmäl
2009-05-06 17:01 #20 av: kallebacken

Måste säga vilket underbart kaninliv Freja har hemma hos er!

Vi har inga frigående kaniner hemma just nu, men de flesta av våra kaniner brukar komma in i huset för att skutta lite. Har även några som är jätte duktiga på att använda sin låda inne i huset.

Mycket bra informationsrik artikel Tessan!

Hälsningar,

/Karen

Anmäl
2009-05-06 17:56 #21 av: TereseE

#20 Tack Karen!

Jag har fått uppfattningen att många uppfödare ogärna säljer kaniner av jätteras till hem där de blir innekaniner. Men har man en frigående jättekanin så får de ju jättestort att röra sig på och en massa sälskap av familjen. Går man dessutom ut med sin innekanin ibland så får den ju det bästa av två världar.

Låter mysigt att era får komma in ibland, kan tänka mig att de är riktigt socialiserade och mysiga då. Glad

Anmäl
2009-05-06 18:07 #22 av: spiritedaway

#21 fast finns i alla fall en uppfödare som har en helt annan åsikt och vägrar sälja jätteraser till hem där de får vara inne. Om man inte lyckas komma med en jättebra lösning om hur man ska göra för att få det att fungera.

Anmäl
2009-05-06 18:27 #23 av: TereseE

#22 Precis vad jag menade. Var lite snabb över tangenters så ett o i ogärna försvann...

Anmäl
2009-05-06 18:39 #24 av: spiritedaway

#23 aha :)

Anmäl
2009-05-08 00:10 #25 av: [jakke94]

tycker det låter konstigt att dem inte gillar att en kanin går lös i hemmet fastän det är inne :P då har dem ju sällskap nästan hela tiden och mycket plats och om man rastar dem i sele blir dem nästan som en hund väl :)

Anmäl
2009-05-08 00:15 #26 av: TereseE

#25 Tror det beror mycket på att de saknar erfarenhet av att ha frigående innekaniner och tänker på de små inneburarna som man kan köpa, de passar ju verkligen inte för en kanin av jätteras.

Tyvärr finns det många som köpt en stor kanin och tänkt att de är ungefär som en dvärgkanin, men man måste verkligen tänka efter ordentligt för att kunna ge sin kanin det utrymme och den stimulans de behöver.

Anmäl
2009-06-05 13:45 #27 av: Jojsan

Vars har du köpt den där toalådan som är med på bilden här? Och vad är det för slags höhäck du har hängt på den, kanske du har en bild där man ser tydligare? Toan verkar bra så jag skulle vilja köpa en sån, bara den inte är för stor för en dvärgkanin.. Hmm, din är ju till en jätte...

Anmäl
2009-06-05 14:01 #28 av: TereseE

#27 Den funkar även för små kaniner. Lådan heter "Cleany cat" och finns att köpa på zoobutiker och även på nätet. Googla så hittar du den säkert!

Jag har en vanlig höhållare i metall, samma sort som man har till inneburar annars.

Anmäl
2009-06-05 15:31 #29 av: Jojsan

#28 Tack! Tror jag vet vad för höhållare du menar... :)

Anmäl
2009-08-07 14:28 #30 av: f97lintro

Min kanin går lös innomhur dygnet runt, fast han håller sig bara i ett rum hela tiden.

Han går även löst i trädgården under uppsikt:)

Anmäl
2009-08-07 19:27 #31 av: TereseE

#30 Kul! Har du några bilder kanske?

Anmäl
2009-08-08 21:57 #32 av: f97lintro

Jag kan fota... om någon skriver i tråden snart så att den visar och att jag inte glömmer bort!

Anmäl
2009-09-20 23:42 #33 av: Emsingen76

Jag har också haft en fransk vädur inne. Det gick jättebra, visst gnagde hon lite här och där. Fantastisk kanin, min första och hittills enda kanin. Supergosig, hon var som en nallebjörn.

Hon gick på kattlåda med Toalätt.

Hon hittade på bus ibland. En gång länsade hon sockerskålen när jag inte var hemma, ibland slet hon ner krukväxter och jobbade hårt för att sprida ut jorden så mycket som möjligt, tyckte väl det var mysigt med jord på golvet.

Blir nästan kaninsugen när jag ser alla fina här.

Nu är det väl ca 10 år sedan hon dog. Elis RIP. OM jag skaffar kanin igen så vågar jag nästan lova att de blir en fransk vädur.

Anmäl
2009-09-24 20:07 #34 av: Baralisah

#33 - Din Elis verkar vara ett riktigt busfrö. Glad
Fransk vädur är en otroligt fin ras så jag tycker verkligen du borde skaffa en till när det blir en ny kanin i hemmet! Skrattande

Anmäl
2013-09-05 21:52 #35 av: [NinoMolly]

Hej! Har ni några bra tips på att uppfostra en fransk vädur utomhus? Har en del egen erfarenhet men vill veta hur andra gör.😃

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.