Flera kaniner tillsammans

Kastrera kanin

2009-04-18 16:53 #0 av: TereseE

Funderar du på att kastrera din kanin? Här hittar du information och tips.

Fördelar med kastration

Det finns flera anledningar till varför man låter kastrera sina kaniner. Kaniner som inte ingår i avel kan bli besvärliga att ha som sällskapsdjur då de har kroppen full med hormoner som de inte får utlopp för. Hanar kan bli jobbiga och kissa fel eller i värsta fall skvätta kiss på allt och alla i sin omgivning. Honor blir ofta stressade och kan också bli extra tjuriga och revirbenägna när de brunstar. Okastrerade honor löper också större risk att drabbas av livmodercanser.

Kastrerade djur blir ofta lugnare och mer tillgivna sällskapsdjur. Man slipper också revirmarkeringar, som annars är en naturlig del av kaninens beteende. Både honor och hanar kan markera revir genom att urinera mer eller mindre.

Ytterligare en god anledning till kastration är om man har flera kaniner av olika kön hemma och vill undvika oönskade ungar. Det är tyvärr väldigt vanligt med sk tjuvparningar som leder till kaninungar som ägaren i fråga varken har tid, utrymme eller ekonomi för. Många gånger skänks dessa oönskade kaninungar bort och risken är då stor att de hamnar i oseriösa hem.

DSC_8648 i.jpg

 

 

Flera kaniner tillsammans

En annan anledning till att man kastrerar, är om man vill ge sin kanin en kompis. Det som brukar fungera allra bäst är att sammanföra en hona med en hane. Det bästa är då att kastrera både honan och hanen. Många låter bara kastrera hanen, då slipper man oroa sig för oönskade ungar. Men honan som fortfarande är fertil, kommer med största sannolikhet att jaga och i värsta fall, skada honom allvarligt när hon brunstar. Honan uppfattar hanen som en potentiell partner och när han inte gör sitt jobb blir hon irriterad och uppretad.

Det kan också gå bra att ha fertil hona med hankastrat, men det gäller att ha koll så man ser att kaninerna verkligen trivs ihop hela tiden. Det brukar fungera allra bäst att sammanföra en vuxen kastrerad hane med en kaninunge av honkön.

 

 

När kan man kastrera?

Kastration av båda könen kan ske så snart kaninen uppvisar tecken på könsmognad, vanligen vid 4-5 månader. Kaniner av dvärgras blir ofta könsmogna något tidgare, medan kaniner av större ras mognar lite senare. När det gäller hanar bör man vänta tills kulorna ramlat ner. På honor är det bra att vänta tills de hunnit växa till sig eftersom det underlättar för veterinären om det som ska operaras bort syns bättre. Många veterinärer är emot att kastrera honkaniner, så det gäller att hitta rätt veterinär med stor erfarenher som kan göra ingreppet på ett så säkert sätt som möjligt.

DSC_8819 i.jpg

 

 

Välj veterinär med omsorg

Om man planerar att kastrera sin kanin är det väldigt viktigt att man väljer en veterinär som har stor erfarenhet när det gäller kastration av just kaniner. Det finns risker med att söva en kanin, men i de fall en kanin avlider rör det sig oftast om en individ som redan innan haft dolda hjärtproblem. Det är viktigt att kaninen är i gott hull och är fullt frisk. Erfarna veterinärer gör alltid en nogrann hälsokoll av kaninen före ingreppet.

När det gäller kastration av honor är det ett större ingrepp än på hanar då man måste gå in i buken på djuret. På hanar är det ett relativt litet ingrepp. Pga av detta får man vara beredd på att det blir dyrare att kastrera en hona än en hane.

 

 

Kastration i Sverige och andra länder

I Sverige har det historiskt sett inte varit lika vanligt att kastrera sina kaniner som att kastrera sina katter tex, men det blir allt vanligare. I Storbritannien och USA tex är det betydligt vanligare att man låter kastrera alla sällskapskaniner. Trenden är dock att fler och fler väljer att kastrera sina sällskapskaniner även här i Sverige.

DSC06242 i.jpg

Foto: moonsi

 

 

Undvik oönskade ungar

En sak som är väldigt viktigt att tänka på när det gäller att sammanföra kaniner av olika kön, är att vänta i 4-6 veckor efter kastrationen innan man släpper ihop sina kaniner om man trots allt låter honan förbli fertil. Hanens spermier kan nämligen leva kvar ett bra tag och han kan därför bli pappa trots att han har kastrerats. Ännu en bra anledning till att kastrera både honan och hanen!

 

 

Bonding -att sammaföra kaniner

När det blivit dags att sammanföra kaninerna brukar det fungera allra bäst om man låter dem träffas på neutral mark, där ingen av kaninerna känner sig hemma. Man kan tex välja ett rum där ingen av kaninerna vistats tidigare, eller gå hem till en bekant och låta kaninerna träffas där. Har man möjlighet är en rasthage utomhus alldeles perfekt. Ju större desto bättre, brukar vara en bra tumregel och detsamma gäller även efter att kaninerna blivit vänner. Kaniner i det vilda lever i enskilda bohålor, men kan samsas på större ytor. Även de bästa av vänner kan vilja vara för sig själva ibland.

Om man vill sammanföra två kaniner av olika ras och storlek brukar man rekommendera att honan är mindre än hanen. Men två jämnstora kaniner är att föredra. Det är också en fördel när det gäller foder, en stor kanin behöver mer mat och det kan vara svårt att ha koll på vilken kanin som äter vad när de är tillsammans och samsas om samma fodergiva.

DSC_8501 i.jpg

Foto: Martina Haijlen, MarHai

 

 

Rangordning och rivalitet

Det kan hända att kaninerna turas om att jaga och rida på varandra. Det är ett sätt för dem att göra upp och brukar ge med sig så fort rangordningen är fastställd. Men det kan också hända att två kaninkompisar börjar bråka trots att de levt ihop länge helt utan problem. Det gäller att ha koll och skilja kaninerna åt om det blir alltför allvarliga strider dem emellan. Skulle det hända bör man börja om helt från början någon vecka senare.

 

 

Personkemi är A och O

Även om man gjort allt efter konstens regler, kan det hända att kastrerade kaniner inte alls trivs ihop. Precis som med oss människor, har kaniner egna personligheter och viljor. Personkemi kaninerna emellan måste stämma helt enkelt. Det kan också vara så att vissa individer trivs allra bäst med att leva som singlar hela sitt liv med en omtänksam husse eller/och matte, medan andra kaniner lever upp och trivs alldeles utmärkt med en kompis. Många par av kasterad hona och kasterad hane blir bästa vänner och oskiljaktiga livet ut.

Skriven av TereseE

Anmäl
2009-04-21 02:09 #9 av: Majja12

Jättebra artikel! Glad

Jag läste för länge sedan att någonting (kommer inte ihåg vad) i kaninhonan växer ihop om hon inte får ungar och att det kan bli smärtsamt för henne. Någon som vet vad jag menar? Jag undrar om det problemet avhjälps vid en kastration?

Jag var på en föreläsning på djursjukhuset i min stad för några veckor sedan. Har hört att det kan vara riskabelt att söva kaniner  och passade på att fråga hur det var hos dem. Fick höra att ingen kanin har dött pga nedsövning där under de 20 år som de varit verksamma, känns tryggt!! Glad Jag har ingen kanin idag, men har tänkt skaffa så småningom och då är det mycket troligt att valet faller på Belgisk Jätte och i så fall vill jag helst ha två kaniner vilket gör att det blir nödvändigt med kastrering.

Anmäl
2009-04-21 02:14 #10 av: TereseE

#9 Jag tror du tänker på om man vill ta ungar på sin kaninhona. Då bör man göra det före kaninhonan fyllt 1 år, innan bäckenet blivit för stelt. Men det avhjälps självklart inte med en kastraktion. Då blir det ju verkligen inga ungar gjorda menar jag... Tungan ute

Du har pm! Glad

Anmäl
2009-04-21 02:56 #11 av: Majja12

#10 Det jag läste handlade om att då man inte låter kaninhonan få ungar så växer nåt ihop inne i henne vilket kan medföra smärta längre fram i livet. Enligt den skribenten var man alltså tvungen att låta honan få ungar lite då och då för att hålla henne frisk Obestämd Ska försöka leta reda på vad det var för något. Det är nog runt 1-2 år sedan jag läste det, men kommer så väl ihåg det då det låter lite skumt Glad

Anmäl
2009-04-21 20:14 #12 av: [Niike]

#10 Vad jag har hört stelar inte bäckenet på kaniner, det gäller marsvin..

#11 Du menar nog livmodersinflammation. Tror jag det är. Det kan hända en hona som inte får ungar, om hon inte kastreras. Därför bör man kastrera honor som inte ska användas i avel. Detta är vad jag har lärt mig.

Anmäl
2009-04-21 20:17 #13 av: TereseE

#12 En del säger att bäckenet växer ihop, vilket inte stämmer. Men jag är ganska säker att det blir stelare ju äldre honan blir...

 

Anmäl
2009-04-21 21:04 #14 av: [Niike]

#13 Jasså, okej Glad

Anmäl
2009-04-21 21:13 #15 av: mingopingo

Superbra artikel! Mycket bra information och dessutom välskrivet.

 

Ha en bra dag önskar Madeleine - sajtvärd för Teddykaniner

Anmäl
2009-04-22 11:41 #16 av: Majja12

#12 Tack så mycket! Glad Jag har letat, men hittar inte sidan där jag läste artikeln.

Anmäl
2009-04-22 14:53 #17 av: Caspia

Väldigt intressant artikel och mycket fina bilder!

Anmäl
2009-04-22 14:54 #18 av: TereseE

#17 Tack så mycket Caspia och välkommen hit!

Anmäl
2009-04-22 14:59 #19 av: Caspia

# 18. Tack! Med en lägenhet på 13 kvadratmeter är egen BJ inte inom rimligt räckhåll men man kan ju bara hoppas att framtiden bjuder på större bostad så att drömmen kan uppfyllas.

Anmäl
2009-04-22 16:26 #20 av: spiritedaway

En bra artikel :)

Anmäl
2009-05-05 20:08 #21 av: Fyzaliz

Orkade inte läsa hela artiklen, men en liten bit var (belgisk)jättebra! Vilken vits jag kom på där :P

Jag kastrerade min jätte Hero för ett tag sen, men med dåligt resultat. Alltså, själva operationen gick jättebra, men jag förlorade min nallebjörn Gråter Så gosig och kramig och supersnäll som han var innan; och nu bits han, eller i alla fall ibland. Ett antal gånger har han till och med hoppat fram och attackerat när jag sticker in handen i buren Rynkar på näsan

Anmäl
2009-05-05 20:13 #22 av: Majja12

#21 Oj så trist Gråter

Är det vanligt att kaniner förändras åt det sämre hållet efter kastrering?

Anmäl
2009-05-05 21:50 #23 av: TereseE

#22 Nej, verkligen inte. Det brukar ha motsatt effekt! Glad

Anmäl
2009-05-05 21:57 #24 av: Majja12

#23 Ok, så bra =)

Anmäl
2012-10-08 20:04 #25 av: Lilpil

Tack för en bra artikel! Glad

Min Belgiska Jätte (hane) blev kastrerad för 3 veckor sedan, hur länge skall man vänta innan man kan skaffa en kompis (hona) till honom?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.