Motion och aktivering

Miljöberikning

2009-04-28 15:46 #0 av: TereseE

Oavsett om du har din kanin inne eller ute så kan du ge den ett roligare liv med hjälp av miljöberikning.

Vad är miljöberikning?

Med miljöberikning menas att man ska försöka ge sin kanin en så meningsfull tillvaro som möjligt och efterlikna kaninens naturliga liv ute i det fria. Genom miljöberikning ger vi kaninen möjlighet att uttrycka sina artspecifika beteenden.

 

Kaninens artspecifika beteenden

Kaniner tycker om att gnaga, gräva och leta efter föda. Kaniner leker inte på samma sätt som katter och hundar tex, som tillhör rovdjuren. Kaniner är i det vilda potentiell föda för rovdjur, därför går deras lekar ut mycket på att gömma sig och komma undan en eventuell attack.

 

Miljöberikning för utekanin

Om din kanin bor utomhus kan du bygga en stor rastgård som du kan inreda med en massa roliga och aktiverande saker. Läs gärna artikeln Alternativa boendelösningar ute där du kan få tips på hur du ger din kanin stort utrymme att röra sig på.

Tips på miljöberikning utomhus kan vara trädstammar, buskar, stenar och stubbar, tunnlar, pallar, hus och andra kryp-in som kaninen kan gömma sig i mm.

Många kaniner uppskattar även hinder som de kan krypa under eller hoppa över. Du kan lätt bygga egna hinder av nedfallna grenar och trädstammar. Ändra gärna på kaninens miljöberikning då och då för att motivera den att undersöka, kaniner är väldigt nyfkna djur.

DSC_8826 i.jpg

Foto: Baralisah

Om din kanin har gräs under fötterna kommer den vilja gräva och beta. Har du din kanin i ett stall tex, kan du ge den extra mycket halm och hö som den kan gräva runt i. Du kan också ställa in en stor kattlåda eller liknande som du fyller med jord.

När det gäller miljöberikning är det bara din egna fantasi och kaninens säkerhet som kan sätta gränser. Gå gärna ut i naturen och leta efter saker som du tror att din kan skulle uppskatta. Tänk på att göra kaninens omgivning så säker som möjligt. Det är extra viktigt om du har en kanin av jätteras att du inte bygger för högt. En stor kanin kan skada sig allvarligt om den hoppar från höga höjder.

 

Miljöberikning för innekanin

Om din kanin bor inomhus finns det också en hel del du kan göra för att ge din kanin stimulans och utlopp för sitt naturliga beteende. Många av tipsen som nämns ovan fungerar även jättebra för en kanin som bor inomhus. Läs gärna den här artikeln Frigående innekanin för fler idéer kring att ha kaninen inomhus.

Tips på miljöberikning som passar bra inomhus kan vara kattunnlar, hus och bäddar för katt eller hund, grenar, låga pallar och tält för husdjur mm. Om du vill ge din kanin grävmöjlighet så kan du fylla en låda med jord. Men tänk på att det finns risk för att det hamnar en hel del utanför när kaninen gräver. Kanske kan vara en god idé att ställa in en sådan låda precis innan man storstädar hemma?

Tyvärr finns det inte så mycket just för kaniner på marknaden. Men många tillbehör som marknadsförs för katt eller hund fungerar även utmärkt för en stor eller liten kanin.

DSCI0064 i.jpg

När det gäller att miljöberika för din innekanin så kan du i stort sett göra hur mycket som helst, det enda som kan påverka är i hur stor utsträckning du är villig att göra om ditt hem till ett kaninhem. Om du låter din kanin vara helt frigående inne så kommer kaninen också att hitta på en massa skoj med allt som redan finns där. Ju mer saker som är anpassade efter kaninen, desto bättre.

 

Ta med din kanin ut i naturen

Det går jättebra att ta ut din innekanin. När temperaturskillnaden mellan inne och ute är liten, kan du ha din innekanin ute hur mycket du vill. Under vintern kan du låta din kanin få komma ut kortare stunder när vädret tillåter. Träna gärna din kanin att bära sele med koppel. Då kan du ta med dig kaninen ut i naturen, men se upp för katter och hundar som kan finnas i området.

Om din kanin bor utomhus året-runt kan du ta med din kanin ut i naturen precis när du vill. Men tänk på att skydda din kanin mot dåligt väder, även om den har satt en ordentlig vinterpäls. Sommartid trivs kaninerna bäst i skuggan, låt gärna din kanin bestämma själv vad den vill undersöka så länge det inte är något som kan vara farligt.

DSC_0764 i.jpg

Foto: Tappsveden

 

Skriven av TereseE Foto: Martina Haijlen, MarHai

 

Anmäl
2009-04-28 16:40 #1 av: TereseE

Om ni har fler tips på miljöberikning får ni jättegräna dela med er av era ideér och visa bilder här. Glad

Anmäl
2009-04-28 18:51 #2 av: MarHai

Denna bild kanske kan vara något? :)

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2009-04-28 20:47 #3 av: Majja12

Jättebra artikel! Glad 

#2 Ja, det var en passande bild till artikeln Glad

Anmäl
2009-04-28 20:52 #4 av: TereseE

#2 Perfekt! Lånade din bild till artikeln. Tack! Glad

Anmäl
2009-04-28 21:25 #5 av: [Niike]

Bra! Skrattande

Anmäl
2009-05-03 14:07 #6 av: Salladshataren

Jag har skrivit en artikel om just miljöberikning på kanin.ifokus. Gjorde även en undersökning med.

Anmäl
2009-05-03 14:13 #8 av: TereseE

Salladshatarens artikel om miljöbrikning ser du här. Glad

Anmäl
2009-05-15 18:25 #9 av: kallebacken

Mycket bra artikel TessanGlad

De senaste fem år nu har jag kunnat ta ute min lille mini-rex året runt, även när det har snöat och är lite kallt ute. Han älskar att komma ut och skutta i snön. Har aldrig haft någon problem med temperatur chock med honom. Måste nämna att jag går dock inte ut med honom när det är alldeles för kalt, och när vi går ut under vintern är det endast mycket korta stunder.

Här kommer även en bild på honom.

Hälsningar,

/Karen

Källebackens Kaniner

Anmäl
2009-05-15 22:10 #10 av: TereseE

#9 Så fin han är!

Jag brukar också ta ut mitt i vintern men bara korta stunder.

Anmäl
2009-05-16 20:14 #11 av: [Niike]

#9 Jättefin!

Anmäl
2009-07-27 14:46 #12 av: TereseE

Om ni vill får ni jättegärna lägga upp bilder på hur ni har miljöberikat hos era jättekaniner. Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.