Rumsrenhet och lådträning

Rumsrenhet och lådträning

2009-04-16 11:14 #0 av: TereseE

Har du problem med att få din kanin rumsren? I den här artikeln får du tips och råd kring rumsrenhet och lådträning.

Kaniner är av naturen väldigt renliga djur och de flesta väljer själva ett hörn i buren där de gör sina toalettbestyr. Ett bra råd är att låta din kanin vara i buren de första dagarna så den väljer ett hörn där istället för någon annanstans. Har du turen att just din kanin går i ett hörn självmant, så kan du ställa in en hörntoalett för kanin eller en kattlåda på den platsen och fylla den med toa-lätt (papperspellets) eller spån. När det gäller belgisk jätte är en stor kattlåda att föredra.

DSCI0841 i.jpg

Om din kanin är lite slarvig underlättar du för kaninen att hitta rätt om du ser till att städa hos kaninen ofta och samlar upp eventuellt kiss och bajs som hamnat utanför och lägger det i toalådan. Ju mindre strö du har i resten av kaninens hem desto mer inbjudande blir toalådan. Så det kan vara en idé att lägga in en tvättbar matta i buren istället för en bädd av halm och sätta upp höet i en hållare den första tiden. Det här gäller förstås bara om din kanin bor inomhus, eller om den bor ute när det är så pass varmt att den inte behöver halm för att hålla värmen.

Det här med rumsrenhet är ärftligt och det kan vara en god idé att fråga din uppfödare hur kaninens mamma brukar göra. Om mamman är nogrann med att göra toalett i ett hörn brukar ungarna ta efter. Det är extra viktigt om du planerar att ha din kanin som frigående innekanin. Då vill man ju gärna ha en kanin som blir helt rumsren snabbt.

Det kan vara bra att tänka på att även den mest renliga kaninen kan få för sig att kissa och/eller bajsa fel under tonåren. Det gäller att ha tålamod och aldrig någonsin bli arg på kaninen om den skulle sätta sig på fel ställe. En olycka händer så lätt och det här är oftast en övergående period. När det gäller hanar som felkissar eller skvätter kiss runt sig, kan en kastraktion underlätta. Det kan också hända att honor skvätter kiss när de brunstar.

Det finns ingen direkt skillnad mellan hona och hane när det gäller rumsrenhet, oavsett kön så kan din kanin lära sig att göra alla sina toalettbestyr på låda. Om du har en frigående innekanin kan det behövas flera lådor utspridda i hemmet, men det brukar man märka. Om kaninen ofta sätter sig på en annan plats än där den ursprungliga toalådan står, kan du flytta den eller ställa in en till låda. Vissa kaniner föredrar att kissa i en låda och bajsa i en annan.

Att ha en lådtränad kanin underlättar väldigt mycket för skötsel och städning av buren. Stort lycka till med att få din kanin rumsren!

 

Skriven av TereseE

Anmäl
2013-07-31 13:07 #4 av: lundhagenslillamange


Tack för tipsen! ska värkigen försöka med allt!;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.