Motion och aktivering

Träna trix med din jätte

2015-08-17 16:32 #0 av: Kaninhoppare

Att lära din jätte trix är ett alldeles utmärkt sätt att aktivera din jätte och lära känna varandra bättre. Det finns en hel lista av trix som ni tillsammans kan bekanta er med - och den är näst intill oändlig! Allt som behövs är en gnutta fantasi, en hel del tålamod och något gott som belöning till din jätte.

När ni ska träna trix tillsammans kan det vara en bra idé att börja på ett ställe där kaninen kan lägga all sin fokus på dig, och inte distraheras av saker runt omkring. Detta stället kan vara till exempel på ett bord eller på en tom yta på golvet. Om din kanin lyssnar väldigt bra på dig kan ni öva i princip var som helst. 

Det finns olika sätt att belöna kaninen på, och det är en smaksak vilket man föredrar. Vissa använder sig av godis och klicker, andra bara godis och en del nöjer sig med beröm och kel. Jag rekommenderar att man börjar belöna med något som kaninen tycker är gott, och sedan när ni fått ett starkare band går över till bara beröm om man föredrar det. Det är som sagt en smaksak och alla kaniner är individer och reagerar olika. 

Om du vill använda klicker när du tränar din kanin kan du läsa mer om det här --> Klickerträna din jätte

De tre lätta

När det är dags att börja lära kaninen sitt första trick är det viktigt att man har tålamod och att man inte bestraffar kaninen om den inte förstår. Ett mycket enkelt trix att börja med är att lära kaninen att stå på bakbenen. 

Börja med att ta kaninens favoritgodbit i handen och håll den ovanför kaninens huvud. Samtidigt uttalar du ett kommando som du vill använda för detta trixet. Enkla, korta ord är att föredra, så som "upp" eller "stå". 

Belöna kaninen när den gör rätt. Upprepa detta om och om igen. Till slut kan du prova att endast säga kommandot och kaninen kommer att ställa sig upp och vänta på sin belöning. 

Hur lång tid detta tar varierar från kanin till kanin. En del kommer kunna det efter ett par gånger, andra inte förrän flera veckor senare.  

Att stå på bakbenen kan senare även tränas upp till att gå på bakbenen.

Ett annat inte alltför svårt trix att lära sin kanin är att snurra runt

Håll godbiten i handen och dra din hand i en cirkel runt kaninen. Belöna redan efter små steg i rätt riktning. Välj även här ett lämpligt kommando, tex "snurra", "cirkel" eller "volt". Efter ett tag kommer det räcka att endast göra en gest med fingret för att få kaninen att förstå att den ska snurra runt. Till slut kommer den även att snurra av endast kommandot! 

Dessa tre trix är de vanligaste och lättaste att lära sin kanin och brukar inte ta så lång tid att lära in. När man känner att man vill pröva på de lite svårare trixen kommer det krävas mer tid, mer tålamod och mer belöning. 

Exempel på svårare trix

Inkallning 

En väldigt rolig sak att lära sin kanin är att komma på inkallning. Det underlättar mycket när man är ute i sele med kaninen eller när den är lös på gården. 

Det kan ta lång tid att få kaninen att alltid, oavsett vad, lyssna till dig när du ropar på den.  Andra ljud, djur eller rörelser runt omkring kan distrahera kaninen och många gånger ligger det ett större fokus på dessa än på dig när ni är utomhus. Detta beror självklart också på individen. En del kaniner håller sig alltid nära sin matte eller husse, medan andra gärna söker sig längre bort för att undersöka. De sistnämnda lär vara en aning krångligare att lära. 

Du kan börja din träning med att alltid säga kaninens namn när det är dags för utfodring. Gör även detta varje gång du serverar kaninen något gott. Den kommer då långsamt börja förknippa sitt namn med mat. 

När kaninen är lös är ett annat mycket bra tillfälle att träna. När din kanin kommer springande mot dig ropar du dennas namn, och ger sedan en belöning när den kommit fram. Efter en tid kommer kaninen att börja lyssna till sitt namn. 

High five

Det finns olika sätt att träna in detta trixet på, och det är olika vad man föredrar och vilket som funkar bäst för just dig och din kanin. Den metod jag presenterar under är den som jag personligen tycker har funkat bäst.

Börja med att placera något kaninen tycker om mellan din tumme och ditt pekfinger. Håll upp handen upprätt så att kaninen är tvungen att sträcka sig efter godiset. För att kunna hålla balansen kommer kaninen troligtvis att placera en eller två tassar på din hand. Belöna kaninen då den gör detta och börja redan från början att säga det kommando du valt. Upprepa detta tills du tycker att kaninen har förstått vad den ska göra. Du kan då istället bara sträcka fram din hand som i en "high five" och kaninen kommer placera en eller två tassar på din hand. 

Hoppa upp i knäet

För att lära din kanin hoppa upp i knäet börjar du med att sätta dig ner någonstans där kaninen kan springa runt på en lagom yta, tex i en hage eller ett rum. När kaninen närmar sig dig på golvet, klappar du med handen i knäet och säger det kommando du föredrar för trixet. Var noga med att visa att du har något gott med dig. När kaninen sätter framtassarna i ditt knä belönar du. Höj kraven gradvis. Efter några gånger lockar du kaninen längre upp, tills den hoppar upp i ditt knä. 

Kom ihåg att det ska vara kul att träna tillsammans med din kanin. Med ett bra samarbete kommer man långt! 

Medarbetare på Jättekanin

Anmäl
2015-09-15 22:22 #1 av: Jo3ef1n

Bra artikel! GladJag längtar tills vi får träna utomhus nästa sommar. Särskilt när jag ser de fina utebilderna Sol

Anmäl
2015-09-18 09:01 #2 av: Kaninhoppare

#1 Tack Josefin! Glad

Medarbetare på Jättekanin

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.