Intervjuer

Intervju - Frida och Ester

2015-09-05 22:14 #0 av: Kaninhoppare

Har du någon gång undrat hur det är att äga en jättekanin av rasen Fransk vädur? Här kan du få svar på dina frågor när Frida berättar om sina tankar kring rasen.

Vad heter du?

Jag heter Frida. 

Hur gammal är du?

Jag är 15 år gammal.

Vad heter din/dina kaniner?

Just nu äger jag två stycken kaniner. En fransk vädur vid namn Ester, och en dvärghare som heter Pepsi.

När skaffade du din första jättekanin, och varför?

Det var i början av Juli detta året. Jag kände att jag ville testa någon annan ras än de typiska dvärgraserna. Man har hört så mycket bra om just frassarna, att de är så härliga i sitt beteende och sitt temperament. Jag hade en dvärgvädur innan jag skaffade Ester, och jag kände att jag ville ha något större. Av det jag läste om dem tyckte jag det verkade som att de tyr sig mer till ägaren än vad en mindre kanin gör. 

Har du haft kaniner tidigare?

Ja, jag har haft kaniner sedan jag var liten. Min mamma har alltid haft intresset, så som liten var jag med när hon skötte kaninerna. De gällde lite olika mindre raser, tex lejonhuvad kanin, dvärgharar och dvärgvädurar. 

På vilket sätt skiljer sig frassar från andra raser du tidigare haft?

Jag upplever frassarna som lite mer "mänskliga". De är otroligt tillgivna, men samtidigt pigga. De mindre raserna som jag har haft, har oftast varit lite antingen eller. Ester är både nyfiken och mysig på samma gång. 

Jag tycker även att frassarna har lite mer temperament, och en större personlighet än vad kaniner jag tidigare ägt har haft. 

Kan du beskriva just din jätte? 

Ester är en väldigt mysig kanin. Hon älskar att gosa, så mycket att hon ibland somnar i famen! Samtidigt är hon väldigt nyfiken och hittar ständigt på nya bus. Ester kommer alltid fram och hälsar och vill vara med. Hon älskar nya leksaker, och att undersöka nya platser och saker. Hon är en tjej med humör. Det svänger väldigt mycket. Ibland är hon sur, nästa stund är hon jättekelig. Men det är det som är så roligt med frassar!

Håller du på med någon speciell aktivitet med din jätte?

Jag har börjat hoppträna med Ester. De första gångerna trodde jag det skulle bli svårt att lära henne, men efter ett litet tag började hon förstå. Nu älskar hon att hoppa! Hon lär sig väldigt fort vad hon ska göra, och det gäller faktiskt det mesta.

Vi brukar även träna trix, så som snurra runt. Ibland funkar det på kommando, men ibland får man muta med något gott. Ester har ett väldigt humör, som sagt. 

Har du några tips du vill dela med dig av till personer som vill skaffa en jätte i framtiden? Vad behöver man tänka på?

Man får ha lite humor med dem, tror jag. De kan hitta på så många olika saker, och man vet aldrig vad de har i kikaren. Tålamod är ganska viktigt, precis som med de flesta kaniner. När man väl lär känna sin frasse och börjar förstå sig på varandra blir det en vän för livet!

Man behöver  tänka på att en så stor kanin kräver ganska mycket utrymme och mycket stimulans. De är väldigt aktiva och vill ständigt hitta på nya saker, lite som en hund. Lämnar man dem utan nya, spännande saker att undersöka, kan det hända att de söker sig till dem av sig själva. Då kan det hända att man finner dem ute på rymmen istället ;)

Frassarna äter väldigt mycket till skillnad från mindre raser. Det går åt mycket hö!

Medarbetare på Jättekanin

Anmäl
2015-09-06 01:26 #1 av: emms

Vilken bra artikel! Hon verkar jättehärlig, och gud vilken fin färg! Håller verkligen med om temperamentet, dom är roliga frassarna Skrattar

Anmäl
2015-09-11 06:42 #2 av: Kaninhoppare

#1 Tack så mycket! Kul att du gillar artikeln Skrattar

Medarbetare på Jättekanin

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.