Annons:
Etikettmotion-och-aktivering
Läst 8934 ggr
Jo3ef1n
9/15/15, 7:43 PM

Lämpliga aktiviteter för jättar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Som alla andra kaniner behöver jättar hela tiden vara aktiva. Inte bara för att hålla formen utan även för psykiskt välmående. Genom att hålla jättekaniner upptagna med aktiviteter kommer man att hålla dem välmående och lyckliga. I den här artikeln inriktar vi oss på aktiviteter och nöjen som ger både fysisk och mental träning.

Aktiviteter som ger mental och fysisk träning.

Vad innebär mental träning för jättekaniner?

Mental träning innebär att man utmanar kaninen med nya aktiviteter. Generellt är mental träning viktig för både små och stora raser men det finns betydande skillnader på en jättekanins behov och beteende till skillnad från en dvärgkanins.

Varför är då dessa skillnader så viktiga? Jättekaniner som bor inomhus och inte har sällskap av andra djur anpassar sig ofta efter ägarens eller familjemedlemmarnas rutiner. Det är därför extra viktigt med mental träning för jättekaniner som inte har sällskap av andra djur. Om din jätte skuttar fritt inomhus kanske du har märkt att han hellre väljer dina nya skor än att gnaga på sitt nya gnagarträ. Det beror på att han eller hon har ett behov av mental träning.

Samtidigt som kaninen får undersöka nya föremål får den utlopp för de grundläggande behoven. När kaninen klättrar, kryper, hoppar, gräver och tuggar främjas alltså både dess mentala och fysiska hälsa. Rätt aktivering håller frigående kaniner inomhus sysselsatta vilket hindrar dem från att exempelvis gnaga på möbler.

Agility, hoppning och liknande aktiviteter.

Du kanske har hört att hoppning inte är optimalt för just jättekaniner men vad säger egentligen veterinärerna? Det finns inte tillräcklig forskning som framhäver att jättekaniner mår dåligt av hoppning. Det finns emellertid en fysisk förklaring till varför jättar inte klarar samma belastning på leder och skelett. Jättekaniner som människor avlat fram tenderar att vara betydligt större än vad de är naturligt och har lättare för att få ledproblem samt leva kortare liv.

Eftersom en jättekanins kropp är större och tyngre i jämförelse med en dvärgkanins får jättens framben ta emot betydligt mer vikt. Veterinärna poängterar ändå att fysisk träning är viktigt för alla raser och därför är det aldrig fel att prova hoppa med sin jätte.

Om kaninen gillar att hoppa kan det vara en rolig aktivitet som man kan variera med. Agility är en annan form av idrott som påminner om hoppning och ofta inkluderar hoppning. Namnet agility för tankarna till hårdträning och tävlingar som ofta riktar sig till ägarens intresse för idrott. Ändå är Agility relevant i fråga om jättekaninens fysiska hälsa.

Vad ska man då tänka på innan man börjar träna hoppning och agility med en jätte? Så länge man sätter dess välmående främst kommer det att kännas viktigt att träna med måtta och inte överträna. Agility för kaniner liknar hund-agility förutom att utrusningen är mindre, säkrare och stabilare. Denna aktivitet utförs ofta inomhus eller utomhus i en inhägnad.

En agilitybana består ofta av en krokig eller rund bana som kan inkludera tunnlar, broar, hinder, koner eller stavar, platåer eller balansbrädor.

Hjälpmedel som upprätthåller glädje och aktivitetsnivå.

Motivering och belöning

Precis som med all träning behöver din jättekanin hjälp att bli motiverad i början. Man kan använda godsaker som belöning, efter varje litet framsteg. Även om belöning är mycket viktig är det lätt att det blir för mycket av det goda och kaninen blir mätt och trött. Därför ska man bara ge mycket små bitar av kaningodis eller favoritmat.

En annan metod är att använda klickern som sedan följs av en godbit och gå över till att använda klick-ljudet som motivation och belöning. Det är aldrig fel att använda rösten och uppmuntra din jätte med en glad ton. En positiv attityd kan motivera kaninen och pigga upp stämningen för er båda.

Tillbehör för aktivering

En aktivitetsboll fylld med godis är ofta uppskattat. Det finns massor av aktivitetsbollar för både kaniner och katter att välja bland. Välj gärna en aktivitetsboll med ställbar svårighetsgrad så att du kan höja svårighetsgraden i takt med kaninens växande förmåga. Ett annat roligt tillbehör är godisburken. Lägg ett par godsaker i en plastburk med lock. Öppna locket halvt och skaka burken. Låt sedan kaninen komma på själv hur den ska öppna locket och öka därefter svårighetsgraden om det behövs.

Det finns ett stort utbud av tillbehör på djuraffärer och lokala butiker. På vissa affärer finns hö-bollar som endast består av flätat hö. Det finns också gnagarträ som är målade i giftfria färger och andra tugg-tillbehör för kaniner. Det finns även hundleksaker i naturmaterial som jättar faktiskt kan gilla.

Alla kaniner gillar olika saker, prova dig fram med billiga leksaker från början och räkna med att kaninen inte kommer att gilla allt. Gillar han eller hon att gömma sig under saker kan du köpa en tunnel eller en koja. Gillar din jätte att gnaga på gympaskorna? Köp en tuggleksak som ersätter det intressanta materialet. Gräver din kanin i mattor och i soffor, skaffa en grävlåda eller liknande.

Brukar han eller hon klättra upp på saker eller spring upp och nerför trappor?, bygg en ramp.

Aktiviteter utomhus

Det finns en mängd olika aktiviteter som du kan tillämpa utomhus. Om din kanin bor i en hage utomhus kan det om möjligt vara bra att byta plats på hagen. Efter ungefär 2 veckor i samma miljö får en kanin färre saker att utforska och blir därmed mindre aktiv.

Ett annat alternativ är att ta kaninen till nya platser där den får utforska sin omgivning. Precis som vildkaninerna tycker jättarna om att markera revir på platser som finns i anslutning till deras territorium. En annan fördel är att det finns nya objekt att undersöka på outforskade platser. Köp leksaker på din lokala djuraffär som du kan använda för att öka kaninens engagemang på platsen.

Vissa kaniner som bor utomhus gräver gärna i gräsmattan vilket emellertid inte är önskvärt. En grävlåda är optimalt utomhus eftersom det ger din jätte frihet att gräva. Att gräva är förvisso ett grundläggande behov och bland det bästa kaniner vet. Man kan använda sig av en stor balja med låga kanter som man fyller med strö eller sand. Ett annat alternativ är att använda en sandlåda. 

Andra kaniner gillar att jaga saker trots att kaniner inte har något primärt behov av att jaga. Det är deras nyfikenhet som lockar och väcker intresset att jaga saker som rörs. Prova att knyta fast en godisfylld leksak i ett snöre som du sedan drar efter marken. Eventuellt märker du om din jättekanin gillar att jaga saker.

Skapa aktiviteter med lojalitet och uppfinningsförmåga.

Uppmuntra din jättekanin

Ett sätt att uppmuntra mental och fysisk träning är som sagt att ge kaninen leksaker och andra objekt att undersöka. Kom också ihåg vikten av nya platser att utforska men allt ska vara succesivt och med återhållsamhet. Studera kaninens beteende och se om den är rädd, intresserad, uttråkad, trött eller uppspelt. Bedöm sedan vilken aktivitet som passar dess humör.

Kaninen bryr sig inte om utrustningen eller leksakerna kostar tusentals kronor eller om du har byggt dem av överblivna brädor. Köp leksaker på djuraffären eller gör egna. Lådor, pappersrullar och burkar kan vara precis lika roliga som dyra specialanpassade saker. Det är bra att ha olika typer av saker för att upprätthålla intresse och aktivitetsnivå.

Uppmuntra din jättekanin att vara aktiv och ha roligt genom att ge beröm och ha en positiv utstrålning. Du kommer säkert att se din kaninkompis hoppa glädjeskutt när du uppmuntrar honom eller henne med glada kommentarer.

Bygga en agilitybana

Till att börja med behövs ett bra underlag. Om banan är inomhus behövs givetvis en matta som hindrar att kaninen halkar. Därefter kan man välja ut ett eller flera låga hinder. Om man inte har hopphinder kan man använda en ihoprullad matta eller något liknande.

Tänk på att hopphinder för jättar behöver vara extra säkra och då kan det passa med ett relativt mjukt material om du ska bygga egna hinder. Du kan bygga många olika plattformer med varierande svårighetsgrad genom att klä en vanlig låda med tyg eller liknande. Olika tunnlar kan man hitta i sin lokala djuraffär.

Många tunnlar gjorda för kaniner är så små att de endast passar dvärgkaniner. Ett tänkbart alternativ är då att köpa säkra tunnlar som är anpassade för katter eller valpar och små hundar. Små koner och stavar kan man hitta på många olika butiker eller bygga egna.

Regnbåge Ägare till Gustav(Belgisk Jätte)

Annons:
Kaninhoppare
9/18/15, 9:02 AM
#1

Superbra artikel! Kanske borde prova på agility med jätten när han är kry 😃

Medarbetare på Jättekanin

Jo3ef1n
9/18/15, 11:28 AM
#2

Tack så mycket!🙂

Regnbåge Ägare till Gustav(Belgisk Jätte)

Upp till toppen
Annons: