Boende och rasthagar

Staket till hage?

2014-08-03 16:54 #0 av: Emshify

Hej!

Jag funderar på att skaffa två franska vädurar som under sommarhalvåret ska bo utomhus i en hage utan tak, givetvis med tillgång till burar/hus där de kan få skydd från vind, regn och rovdjur. Allt ska vara placerat på gräs.

Jag har lite frågor angående staketet till själva rasthagen.

1. Går det bra med vanligt kompostgaller? Om inte, vad rekommenderar ni att ha för sorts staket?

2. Måste staketet vara nedgrävt?

3. Hur högt måste staketet vara?

Anmäl
2014-08-04 11:13 #1 av: [hannaaeeriksson]

Vart i landet bor du? För på många ställen finns det ju rovfåglar. De kanske inte tar så stora kaniner som frassar, men bara en tanke.
Sen borde du sänka ner/ha nät/galler bottnen för att dom inte ska gräva sig ut.
Och kompostgaller tipsar jag inte om för det hoppar dom över lätt som en plätt, tillochmed mina dvärgar tar sig över det utan problem .. :)
Tipsar om att ha liknande hundgård! :)

Anmäl
2014-08-04 11:59 #2 av: Emshify

Jag tror inte att det finns så mycket rovfåglar här men risken kan ju finnas förstås... Problemet är att jag hade tänkt inhägna ett stort område så att de får gott om plats att röra sig på och det blir ju svårt om man ska ha tak på också... Men det kanske är bättre med ett mindre område och tak isåfall?

Sen tänkte jag att det finns många olika höjder på kompostgaller, jag förstår att den vanliga höjden är för låg men jag tänkte mer på om kompostgallret i sig duger som staket eller om man måste ha nåt som är mer stadigt? ^^ Vad tror du att man skulle behöva ha för höjd på staketet?

Anmäl
2014-08-05 15:21 #3 av: [Mi-rand-a]

Kompostgaller funkar blir dock lite ostadigt när man har det stort men de går och om du vänder på gallret så de står på kortsidan så brukar dem inte hoppa över.

Visst är de säkrare att ha tak men kaninerna lär trivas bättre om de får större yta att hoppa på så om jag vore du hade gjort en stor bur och stängt in dem där på nätterna och låtit dem hoppa i en stor hage på dagarna

Anmäl
2014-08-05 22:16 #4 av: Rorvers

Jag har kompostgaller till min TJS, det är lite ostadigt från början men när det växt fast i marken eller gräs växt över så brukar det bli stadigare. 

Jag har inte tak på min hage förutom en liten del. Här finns inga rovfåglar, men det finns rävar som kommer på nätterna men då är han inne i buren. Som #3 säger så lär de inte kunna hoppa över om man vänder på dom. Jag har inte så, men min har aldrig försökt hoppa över. 

Men det kan alltid komma lösa hundar eller liknande så man tar en risk, men samtidig så brukar man inte kunna lika stort om man har tak på.

Anmäl
2014-08-05 22:17 #5 av: Rorvers

Det som är bra med kompostgaller är ju att man kan bygga om hagen och flytta på den väldigt lätt om de skulle äta upp gräset

Anmäl
2014-08-06 16:18 #6 av: Emshify

Okej, tack så mycket för alla tips, känner mig lite klokare nu! :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.